Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта, заяви в изявление президентът Румен Радев. 

Сметките на кабинета и главния прокурор да оцелеят с внушения и интриги, отказът да се чуе гласът на България, само удължава кризата - доверието е загубено, отбеляза държавният глава. 

Според него рестартирането на политическия процес минава през оставка на правителството и главния прокурор и провеждането на избори.

На седмия ден от началото на протестите, президентът обяви, че те са станали общонационални. Според държавния глава енергията от протеста и гражданското недоволство не бива да се разпиляват.

"Жителите на София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и много други градове са доказателство, че протестът е общонационален и обединява всички възрасти и социални категории", каза Радев. По  думите му този капитал не е притежание на никой лидер и на никоя партия, а на целия български народ. 

Според него оскърбителните внушения, че хилядите българи по площадите са платени и манипулирани, издават арогантност, политическо безсилие и интригите на задкулисието.

"Никога народът не е бил по-единен в искането си за законност. Никога народът ни е не е бил по-зрял в решимостта си с постоянство и без насилие да си върне държавата, която му принадлежи, да съхрани природата, да върне справедливостта в правораздаването, което е призвано да я брани", заяви президентът.

Той отново призова и полицията, и протестиращите за ненасилие и избягване на провокации.

"В този исторически за страната ни момент не трябва да допускаме да се опорочат справедливите искания на гражданите и да се разпилява енергията за промяна", отбеляза Радев.