Няма индикации, че ситуацията с коронавируса ще се подобри, а напротив, според всички специалисти, през есента ще се влоши, затова „влизайки в такава ситуация, държавата трябва да бъде по-консолидирана. Имам идеи в тази посока“, заяви премиерът Бойко Борисов по време на заседание на Министерски съвет.

Борисов допълни, че това, което го спира (да реализира тези идеи) е, че в петък и събота е Европейският съвет, а сме договорили повече пари за България и просто трябва да ги защитиме“.

„България е единствената страна, която счита, че няма коронавирус и пандемията е отминала. В България никой не вярва, не мисли и не изпълнява мерките“, каза Борисов.

Премиерът коментира и протестите през последните дни срещу неговото управление и главния прокурор Иван Гешев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Винаги сме били на страната на протестиращите, винаги сме ги подкрепяли, срещали и решавали проблемите“, заяви Борисов.

„Протестирайте, чуваме ви, мислим за подкрепа във всяка една сфера", допълни премиерът и призова: „Не упреквайте хората, които идват да протестират със социални искания", защото те са пострадали от кризата с COVID-19.

„Да се концентрираме върху справедливите искания и да изчакаме какво ще стане с Европейският съвет", заяви премиерът, който смята, че "оставката на това правителство няма да подобрят тяхното положение".

„Мъчно ми е за полицаите, за невинно пострадалите хора. Прекрасно знам какво могат Мая Манолова, Румен Петков. Те знаят, че когато видя кръв, веднага си тръгвам и затова го правят. Затова бяха и червените пликове с боя на снощния протест, за да наподобяват кръв“, коментира премиерът сблъсъците между полиция и протестиращите през отминалата нощ и отбеляза, че "целта е да се окървави протеста".

Всичко това обаче играе лоша шега на България, защото изглежда нестабилна в очите на инвеститорите в чужбина и те изчакват, заяви министър-председателят.

„Тези, които се опитват да ми вменяват пръст в съдебната власт, нека знаят, че не се познавам с нито един човек от съдебната власт. От тези парламентарни квоти твърдя, че не съм се виждал с човек от ВСС, за да предопределям някой избор. Затова нека да си оставим съдии и прокурори да работя, както считат за правилно“, каза премиерът.

„Няма да коментирам вчерашните записи, защото е ясно че само аз и Горанов сме проблемите, защото всички банки са под наблюдение и влязохме в банковия съюз“, заяви Борисов по повод разпратените от прокуратурата аудиофайлове с разговори на Васил Божков.

Премиерът заподозря в искането за неговата оставка и предсрочни избори заговор срещу машинното гласуване, като отбеляза, че са поръчани вече машини за вота, но те няма да пристигнат навреме при едни предсрочни избори.

Борисов попита как ще управляват неговите опоненти след изборите, като се има предвид, че може да им се наложи да влязат в коалиция. 

"Избирателите ще ги попитат с кого ще управлявате. Ние сме казали, че нашите приемливи партньори са "Обединените патриоти", каза премиерът