Днес прокуратурата се обяви против натиска върху системата и приведе доказателства във вид на аудиофайлове. В изпратените до медии записи на телефонни разговори се посочва, че обвиняемият Васил Божков разговаря с лице, за което по справка на ДАНС се предполага, че е журналистът Огнян Стефанов.

За политика, който разговаря с Васил Божков, от ДАНС отчитат, че има вероятност да е Александър Паунов, депутат от БСП.

В друг разговор с неустановено лице се търси финансова подкрепа от 30 хиляди долара.

Според говорителя на Иван Гешев се разследват и членове на правителството, и на администрацията на президента.

Заради тези разговори прокуратурата започва ново разследване срещу Божков за престъпление по глава първа на Наказателния кодекс - там се третират държавна измяна, диверсия, предателство и други престъпления срещу републиката.

От разпространените записи става ясно, че Божков и човекът сочен като Александър Паунов обсъждат събирането на хора на протест и евентуално финансиране:

Мъж: Трябва да продължат протестите.
Божков: Да, бе, ше продължат. Даже сега създаваме Щаб на протеста малко да ги обедина, че, нали, (не се разбира) шик'ви лумпени.
Мъж: Да.
Божков: И виж к"во направиха днеска. Всеки иска да го яхне. Едни ги викат (не се разбира), други с такова.
Мъж: Да, да.
Божков: Ако не им бях налял десет-петнайсет хиляди.
Мъж: Да.

За bTV Паунов заяви, че на 10 юли, посочената дата на разговора, не е общувал с Божков.

В разговора с човека, сочен като журналиста Огнян Стефанов, Божков дава насоки:

Божков: Сега протест, протест до дупка и го мачкаме Бойко. Виж го вчера плачеше, оправдаваше се, лъже, подсказват му лъжите. Давам ти материали к'во да пишеш. Моли се. Иска от работодателите помощ.
Мъж: Да, да, да. Разбира се.
Божков: Така че с'а трябва докрай! Бойко, Гешев. Нали Бойко имам предвид цялото им правителство и Гешев.
Мъж: Да, да.
Божков: И после да видиме Румен Радев к"во Правителство ше направи. Там трябва да се съветва.

Божков: Ама в първото му правителство бяха повече от половината хора на Шиши, така че сега трябва.
Мъж: Е, то т'ва имам предви. И му го казах директно. Ама -що така? Ами, така. Ха-ха. Как защо?
Божков: Ама, виж, че, че той не си държи на хората въобще. Той ги гори един след друг.
Мъж: Ми, толкова му е, стига.
Божков: Не, имам предвид не Президента, Шиши.

Стефанов каза, че разговорите са с чисто журналистически интерес. Наясно е бил че се записват. Не познава Божков.

„В момента българската прокуратура може да направи всичко с всеки и да го обясни по някакъв свой начин. Когато хора говорят открито за протест,  това не е заговор. Аз не нося барут, не ходя да се крия в тайни квартири, където да сглобяваме бомби. Ние не сме такива хора. Моите хора са на улиците и площадите“, заяви Огнян Стефанов.

Според прокуратурата става въпрос за безпрецедентен опит за избягване на наказателна отговорност

„Ще си отговорите на въпроса преплитат ли се интереси на лица с власт, пари и политическо влияние ще станете свидетели как обвиняеми си партнират с журналисти, с политици, за да защитят откраднатото от българския народ. Моля всеки българин да си отговори на въпроса това ли иска“, каза по-рано днес на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Във „Фейсбук“ Божков заяви, че е готов за още обвинения:

#Хунта, "разтърсващите доказателства" можехте да ги прочетете и тук или да ги чуете в интервю. Подгответе още 19 обвинения. Подкрепям протестите срещу вас от първият им ден и ще продължавам да го правя. Докато дадете #оставка. Докато получите #възмездие.

Как се доказва престъпление срещу Републиката? Потърсихме коментар от бившия заместник-министър на правосъдието и бивш прокурор Андрей Янкулов:

"Престъпления срещу държавата - на пръв поглед това, което прокуратурата представени, такъв извод трудно може да бъде направен, защото се касае от извадките на разговори за организация на протести - граждански и политически действия срещу властта - но за да е налице престъпление срещу държавата, трябва да има убедителни доказателства за насилствени действия като бунтове и въоръжени въстания и така нататък. Поне от това, което на прав поглед се вижда, такъв извод не може да бъде направен“, заяви за bTV бившият прокурор Андрей Янкулов.

В две различни позиции прокурори и съдии също се включиха в дискусията:

Прокурорите и съдебните служители от Апелативна специализирана прокуратура се обявиха в подкрепа към всички работещи в системата и против намесването на Прокуратурата в политически борби и скандали. Искането на оставка на Главния прокурор определиха като недопустимо.

В позиция Съюза на съдиите пък призова прокурорите да дадат публичен израз на възмущението си от дългогодишната злоупотреба с прокуратурата.