62-годишна жена, настанена във ВМА е седмият пациент с корнавирус у нас. Това каза началникът на лечебното заведение и ръководител на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Пациентката е лекар, която е била на конгреси в Англия и Испания. От 22 февруари не е имала контакти с пациенти.

По време на брифинга генералът категорично отказа да посочи в коя болница работи тя.

По думите на ген. Мутафчийски състоянието ѝ е добро.

Издирени са хората, които са били в контакт с нея.

Друга жена, пристигнала наскоро от Германия, е настанена във Варненската болница Света Марина, с дихателна недостатъчност и съмнение за коронавирус. Нейните резултати и на още 19 пациенти ще бъдат обявени след 20 ч. днес.

Ще има ли криза за апаратура?

Множество медийни публикации се появи през последните дни за ситуацията в Италия, където болните са хиляди, а жертвите - стотици. Цитирани са лекари, които разказват, че поради липсата на достатъчно оборудване се налага буквално да решават кой заразен да получи лечение и шанс за живот и кой - не. Възможна ли е подобна ситуация?

Ген. Мутафчийски призна, че към момента предизвикателствата в глобален мащаб, но и пред България са в две направления - липса на доказано лечение за коронавируса и липса на достатъчен брой дихателни апарати.

"Правихме преди около 6 месеца поръчка за дихателни апарати, сега ги получаваме, толкова е дълга процедурата – не само заради тромавата процедура, но и защото фирмата производител работи само по заявка, не държи никакви количества на склад", обясни генералът и посочи, че от ЕК са поели ангажимент да облекчат процедурите.

"Днес се появи дарител, който пожела да остане анонимен, с амбицията да закупи от 150 апарата нагоре и да ги дари на здравната система, представяте си за каква сума става въпрос. Аз му пожелах успех да ги намери, стискам палци да го намери", заяви още ген. Мутафчийски.

У нас случаите на заразени с COVID-19 вече официално са 7

Неделя, 8 март, ПЪРВИ ДВА СЛУЧАЯ, ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА COVID-19

Първите две положителни проби бяха потвърдени на извънреден брифинг в нощта срещу неделя - двама пациенти - от Плевен и Габрово.

Неделя, 8 март, ЧЕТИРИМА ДУШИ, ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА COVID-19

Няколко часа по-късно - на сутринта, стана ясно, че са заразени още двама - друг пациент на болницата в Плевен и медицинска сестра от болницата в Габрово.

Вторник, 10 март, ШЕСТИМА ДУШИ, ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА COVID-19

Вчера бяха потвърдени първите 2 случая на заразени с COVID-19 в София. Възрастният мъжът и жена му, както и всички, контактували с тях са изолирани в отделна сграда в "Пирогов".

Сряда, 11 март, ПЪРВИ ПОЧИНАЛ ПАЦИЕНТ, С ПОЛОЖИТЕЛНА ПРОБИ ЗА COVID-19

Днес 66-годишната жена почина. Това е първата жертва на новия коронавирус в България

Сряда, 11 март, СЕДЕМ ДУШИ, С ПОЛОЖИТЕЛНА ПРОБИ ЗА COVID-19
По-късно през деня оперативният щаб съобщи и за седмия доказан случай на КОВИД-19 - лекарка, настанена във Военномедицинска академия

  • Няма области с рекордна дневна заболеваемост за последните 14 дни
  • 1429 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Общата заболеваемост от COVID-19 у нас продължава да спада
  • Над 2300 нови случая на COVID-19 у нас
  • COVID у нас: Над 400 новозаразени за последното денонощие
  • 663 са новите случаи на COVID-19
  • Спадът на COVID заболеваемостта продължава
  • Доц. Гломб: „Омикрон“ е доминиращият вариант
  • Специалист: COVID-19 и лекарствата за него могат да доведат до развитие на язви
  • COVID-19: Лек спад в общата заболеваемост у нас