Кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков е издал разрешително за премахване на 10 дървета в Борисовата градина. bTV разполага с разрешителното, в което се казва, че общината трябва да бъде уведомена 48 часа преди сечта. Това обаче не е случило. 

Снимка: bTV

„... се разрешава премахване на 1 бр. ясени, 2 бр. круша, 1 бр. ясенолистен явор, 1 бр. череша и 5 бр. бор, поради това, че широколистните са израснали върху бетонови стълби и подпорни стени, а иглолистните са напълно изсъхнали“, пише в документа. 

Снимка: bTV

Снимка: bTV

Проверката обаче констатира много по-голяма сеч, а част от изсъхналите борове дори не са премахнати, подчертават проверяващите. 

„Касае се за тежко нарушаване на парковата среда. Бройката е констатирана 20, може би вече е и над 20. Трудно е да се каже, тъй като с тежка техника са изкоренявани корените на дърветата с цел укриване на улики“, каза Цветан Тодоров, директор на „Контрол на строителството“ към СО.

„Научихме от сигнали на граждани, за което им благодаря. Веднага се разпоредих експерти от района да се свържат с Паркове и градини и Зелена система и да отидат на място.  За мен нарушението е още по-сериозно, тъй като се вижда, че се разчиства терен за бъдещи строителни дейности, за каквито към момента няма разрешение“, написа кметът на район „Средец“ във Фейсбук.

Позиция на кмета на район Средец Трайчо Трайков
Снимка: bTV

Столичната община сезира полицията и прокуратурата и наложи 100 000 лева глоба на извършителя. Председателят на общинския съвет поиска изслушване на районния кмет.

Позиция на кмета на район Средец Трайчо Трайков
Снимка: bTV

Отговор за сечта поиска Гергана Пирозова, която става свидетел как преди дни пада дърво след дърво. Според нея са изсечени много повече дървета.

„Те са го правили това през нощта с огромните машини, които са влезли. За да изрежете над 100 дървета за какъв шум, каква светлина и каква дейност става въпрос и искат да ми кажат, че никой не е могъл да види. Какво са 100 000 лв. пред 26 декара. Тук се говори за 20 дървета без никой да я влязъл в целия терен, за да се види за какво унищожение става въпрос“, “, каза Гергана.

Снимка: bTV

Предвиденият уведомителен срок от 48 часа преди премахването на дърветата не е спазен, поясниха от район „Средец“. От фирмата собственик на терена засега се въздържа от коментар.