Сеч в Борисовата градина в столицата. Първо по bTV показахме кадри от незаконното унищожаване на дърветата в най-големия парк в София. Те са на Гергана Пирозова, която става свидетел на изсичането само преди дни. А общината вече е сезирала прокуратурата и СДВР.

„Гората тук беше гъста. Послъгаха ме, че са унищожили само 10 дървета“, коментира Гергана Пирозова, която е създател на групата да спасим „Борисовата градина“.

„Получих сигнал от сподвижник от групата, че цялата гора в района на къпалнята „Мария Луиза“ е изсечена. Премахнати са корените и е изравнена земята с тежки машини. Предният ден нищо не се е случило, но през нощта огромни машини са изсекли незаконно гъста гора. Според мен това са поне 100 дървета. По-късно видях заповед за изсичането на 10 дървета, без да се посочва обаче къде. Съдържанието на протокола е невярно“, посочи Пирозова.

„На 1 февруари след получен сигнал от директора на „Общински паркове и градини“ за нерегламентирано изсичане на висока дървесна растителност в охраняемата част на Борисовата градина е извършена моментална и адекватна проверка от колегите“ от дирекция „Зелени системи“. Беше установено, че извън издадено разрешително от кмета на район „Средец“ за извършване на санитарна сеч, има грубо посягане на територията“. Това коментира пред bTV Цветан Тодоров, директор на дирекция "Контрол на строителството".

 „Нашите констатации бяха докладвани на столичния кмет Йорданка Фандъкова и изрично получих разпореждане от нейна страна да приложим най-тежката административно-наказателна мярка – която е в размер на 100 000 лева и е в правомощията единствено на „Общински строителен контрол“. Тук не става въпрос само за рязане на дървета, но и за деформиране на терена, има изкопи, насипи и изкореняване", каза още той.

“Когато дойдохме на място, установихме, че на база издаденото разрешително е трябвало да бъдат премахнати пет сухи бора и дървета при подпорните стени и стъпалата на басейните. Видяхме обаче, че сухите дървета стоят, а са изсечени дървета, за които няма издаден разрешителен документ“, допълни директорът на "Зелени системи" Димитър Данчев.

Според него са били премахнати 20 дървета, но според Гергана Пирозова те са много повече.