Пореден сигнал за незаконна сеч. В частна гора е прокаран път, а на негово място липсват десетки дървета, твърдят собствениците. Горски инспектори и прокуратура изпадат в противоречие има ли, или няма нарушение. 

Еленския Балкан
Снимка: bTV

В частния земеделски имот на Петя Василева край град Елена има гора. В един летен ден семейството ѝ се натъква на разоран път с разклонение широк около 4 и дълъг около 150 метра.

„Съпругът ми дойде на разходка и установи направени два пътя в нашата гора. Преди това си беше цялото гора“, казва Петя Василева. 

Разследване: Кой прокара път през частна гора в Еленския Балкан
Снимка: bTV

Василеви забелязват промяната миналата година през лятото. На тази сателитна снимка от 2020 г. на същия имот в гората не се вижда извозен път. Петя предполага, че прокараните просеки са послужили за извозване на дървесина на фирмите с позволителни за сеч за четири съседни горски участъка. След неин сигнал инспектори от регионалната дирекция по горите потвърждават, че пътят е нов, прокаран е с горска техника и води до съседните сечища.

Сателитна снимка на гората
Снимка: bTV

Сателитна снимка на гората
Снимка: bTV

„През имота, е направен извозен път, който го няма както на скицата, така и на горскостопанската карта, за което горските инспектори съставят констативен протокол. Също така, вследствие на този направен път с тежка техника, се вижда, че наистина има отсечена дървесина. Ако не е имало извозен път, следователно там е имало дървесина и дървостой“, казва Зорка Иванова, зам.-директор на РДГ - Велико Търново.

Разследване: Кой прокара път през частна гора в Еленския Балкан
Снимка: bTV

Нарушението „незаконна сеч" е и престъпление. Инспекторите са предали случая на прокуратурата. От там обаче отказват да образуват разследване. 

В постановлението си за отказ, прокурорът от Районната прокуратура – Велико Търново, Мая Александрова, цитира показания на горски служител. Той твърди, че пътят в имота съществува вече 40 години, а сега само е опреснен от багери. В постановлението си обаче прокурор Александрова визира съвсем различен имот.

Според кадастралната карта мястото с прокарания път носи идентификатор с последни цифри 306.2. А имотът според прокурора завършва на 777.2.

Грешка ли е това разминаване? Попитахме самия прокурор Мая Александрова, която понастоящем работи в районната прокуратура на Пазарджик.

Постановление на прокуратурата във Велико Търново
Снимка: bTV

Постановление на прокуратурата във Велико Търново
Снимка: bTV

„Аз вече не представлявам Районна прокуратура – Велико Търново и не бих искала да коментирам въпросите ви по досъдебното производство по същество. Изискайте официално становище от компетентната прокуратура във Велико Търново", каза в своя позиция Мая Александрова, младши прокурор. 

Позиция на Мая Александрова
Снимка: bTV

От районната прокуратура в града, отговориха, че след запитването ни са поискали специална служебна проверка от висшестоящата прокуратура. Резултати от нея се очакват в края на месеца, каза за bTV районният прокурор на Велико Търново. А писменият отказ от разследване изненада и заместник-директора на Регионалната дирекция по горите. Въпреки протокола за нарушения, съставен от нейните подчинени инспектори, прокурорът е написал, че те не са потвърдили жалбата за сеч в показанията си. Тя иска обяснения от подчинените си по телефона. 

Разследване: Кой прокара път през частна гора в Еленския Балкан
Снимка: bTV

„Не знам кое не отговаря на истината. Има нарушение в имота. Ако мен ме викат, аз всичко ще им обясня и ще тръгна оттам - 4 позволителни за сеч, кой е първият превозен билет, и веднага щях да разбера кой е направил пътя“, казва Зорка Иванова, зам.-директор на РДГ – Велико Търново. 

Разследване: Кой прокара път през частна гора в Еленския Балкан
Снимка: bTV

Засега не е установено кой извършител с горска техника в района е прокарал пътя. Дали прокурор ще предприеме действия по разследването, зависи от резултатите от образуваната проверка на Окръжна прокуратура - Велико Търново, казаха от държавното обвинение.

Репортажът е на разследващия репортер Марин Николов и стажант-репортера Александра Попова. В студиото на „Тази сутрин“ Марин каза, че случаите като този са много и т. нар. горски извозни пътища са практика. 

Повече вижте във видеото.