Отново сигнали за лоши условия и недостатъчна грижа към болни възрастни хора. Този път става въпрос за хоспис в Пловдив.

Лицето и името на тази жена ще запазим в тайна, по нейно желание. Преди няколко седмици й се налага спешно да намери лечебно заведение за майка си, която е с деменция. Настанява я в хоспис "Милосърдие" в Пловдив, където й обещават специални медицински грижи.

„Мястото е много неприветливо, още от вратата като влезеш мирише на урина. Самата управителка е доста груба като поведение. При подписването на договора те предупреждават веднага, че пари не връщат“, обясни жената.

Габриела Андреева

При всяко посещение тя открива нередности, а за двуседмичния престой на майка си плаща близо 1000 лева.

„Освен това хигиената беше на доста ниско ниво. За тези 2 седмица никога не беше изкъпана и беше преоблечена само веднъж“, допълни потърпевшата.

Разглеждайки вече подписания договор, тя остава шокирана.

„Има клауза в договора, в която пише, че в случай че майка ми почине в хосписа, аз съм задължена да използвам тяхната траурна агенция и нямам право на избор“, обясни жената.

Срещаме се с адвокат Людмил Рангелов, който е категоричен, че подобни клаузи са нищожни и ако се стигне до дело, те ще паднат в съда. 

„Не е нито законно, нито морално, противоречи на добрите нрави и е злоупотреба със ситуацията, в която се намират близките на този човек“, отбеляза адвокат Людмил Рангелов.

Адвокат Людмил Рангелов

Отиваме на място, за да разговаряме с ръководството на хосписа. Не откриваме управителката, но се свързваме с нея по телефона.

Настояваме и питаме за хигиената и условията в хосписа.

„Ако мирише страшно съм учудена, не съм го чувала никога, защото всички наши пациенти казват колко е чисто. Един обездвижен пациент, в термално състояние, не може да се вкара в баня по никакъв начин“, казва Теодора Пидромова.

- В договорите, които видях, имате фиксирана траурна агенция и хората нямат право на избор. Това законно ли е?

- Съгласувано е с РЗИ-Пловдив и договорът също се намира при тях.

По данни на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" хосписът е регистриран в Регистъра на лечебните заведения за извънболнична помощ от април 2017 година, но до момента не са извършвани проверки от контролиращия орган.

Още по темата - гледайте на 2 ноември в "Тази сутрин".