Прокуратурата и МВР забелязаха дом за стари хора в Елин Пелин след като един от неговите обитатели – Димитър Чешмеджиев подаде сигнал, че в дома са го упоявали, че са го държали там въпреки волята му и че са го накарали да прехвърли имотите си собственичката на дома д-р Йорданка Неферова.

При последвалата проверка се оказа, че домът няма разрешително да работи като хоспис, а здравната инспекция откри над 100 различни сънотворни и успокоителни, както и наркотични вещества, за които липсват документи.

Димитър Чешмеджиев вече е в дома си в Поморие. Не знае дали къщата е негова или е прехвърлена, не помни дали и какво е подписвал. Помни, че е ходил при нотариус или адвокат в София.” Аз не разсъждавах, не бях адекватен. Изпълнявах всичко, което се иска от мен”, сподели пред bTV възрастният мъж.

За по-малко от година в дома за стари хора в Елин Пелин са починали 9 души, а смъртните актове са подписани от собственичката на хосписа д-р Неферова, припомни репортерът на bTV Мариета Николаева. Тя успя да разговаря с Йорданка Неферова, която е в болница и твърди, че е много зле. Собственичката на хосписа признава, че възрастните хора са й приписвали имоти, но не вижда нищо нередно в това – тя пък се грижила за тях. Неферова има дом за стари хора и в Банкя от 16 години.

Синът й Божидар Неферов е обявен за издирване, той е търрсен и за източване на банкови карти в Германия.

В ареста са двама души – управителят на хосписа Бойко Стоянов и полицай от столичното 9 РУ Бисер Докторов, който правел справки за имотите на обитателите на дома.

Според д-р Александър Златанов, директор на Регионалната здравна инспекция София – област, наредбите, които регламентират разкриването на домове за възрастни хора и хосписи са много стари. Това е и една от причините контролът да е слаб.

Констатира се едно безконтролно съществуване на подобни домове, коментира и Наталия Николова,  окръжен прокурор на София. „Започнаха проверки на такъв вид домове на територията на София – област. Налице е законодателен пропуск”, обяви Николова.

Тя уточни, че разследването по случая с Димитър Чешмеджиев е в много начална фаза. Ще бъдат проверени и девет смъртни случая в дома.