Местят националния център по наркомании в София. Проект на Министерството на здравеопазването предвижда неговата дейност да бъде прехвърлена към Центъра по обществено здраве и анализи. Целта – оптимизация на персонала и на дейностите, част от които, според ведомството, се припокриват с дирекция “Промоция на здраве, профилактика на болести и зависимости”.

Въпреки че общественото обсъждане за промяната не е приключило, вече е ясно, че центърът няма да се помещава в сградата на ул. „Поротска” 117 в столицата, тъй като миналата година договорът със Столичната община не е бил подновен.

„Имаме намерение да ремонтираме сградата, да я оборудваме и да създадем детско лечебно заведение, от каквото има нужда не само района, но и съседните райони”, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Предложението НЦН да престане да съществува като отделна структура предизвика напрежение между ръководството му и специалисти от здравното министерство.

Едно от притесненията е, че лабораторията към центъра, която е единствената у нас, специализирана за безплатно изследване на наркозависими и подава данни към европейската агенция за мониторинг на наркотици и наркомании, ще бъде с ограничен достъп.

„Като попадне част от центъра в една голяма структура за обществено здраве, която има страшно много други фокус точки, този проблем ще се размие. България има твърде малко млади хора, твърде малко деца, за да си позволи да ги губи в наркоманиите”, коментира за bTV зам.-директорът на НЦН Виолета Богданова.

Според държавата обаче сливането няма да повлияе на дейността на центъра.

„Ще се запазят всички ангажименти, които Министерството на здравеопазването е извършило по отношение на наркозависимите лица, включително и безплатните тестове. Така че целият капацитет – и от страната на хората, които ще работят там и от самата лабораторията, ще се запази”, каза зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова.

Общественото обсъждане на проекта за преструктуриране на Центъра по наркомании ще продължи до 1 юни.