Преместването на Центърa по наркомании в двора на болница „Св. Анна” в столичния квартал „Младост", предизвика брожения и притеснения сред жителите в района през изминалата седмица.

Преместването на метадоновата програма към Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм (ДПБЛНА) в УМБАЛ „Св. Анна” – София е временна мярка до намирането на най-подходящото място за програмата, съобщиха от здравното ведомство.

От здравното министерство уверяват, че са взети всички мерки за сигурността на хората- осигурена е жива охрана и 24-часово видеонаблюдение. От днес и входът от към жилищният квартал ще бъде затворен, а пациентите ще влизат през двора на болницата. В района ще има и засилено полицейско наблюдение.

Снимка: btvnovinite.bg

Жителите на „Младост” обаче продължават със своите протести, защото според тях „всичко временно е постоянно” и „мерките са неефективни и са за да замажат очите на хората”.

„Страхът на хората е разбираем. Това е страхът от непознатото”, заяви специалист по психиатрия и лечение на зависимости Александър Канчелов, който е президент на Българската асоциация за метадоново лечение, при гостуването си в „Лице в лице”.

Самият Канчелов е бил свидетел на страхът на хората от непознатото, докато е бил в Чикаго и цяла улица в богат квартал е останала празна, тъй като един от живеещите там е бил болен от СПИН. Сега вече тези страхове отдавна вече са разсеяни, но пред нашето общество още стоят.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние трябва да се простим с идеята, че светът някога ще бъде свободен от наркотици и нашата улица, нашият блок, нашият блок и нашето дете са предпазени от кошмара на наркотиците”, смята специалистът по психиатрия.

Опиевата зависимост е хронично заболяване, което е резултат от т. нар. тежки наркотици и не е възможно да бъде преодоляна без медикаментозно лечение, отбелязва Канчеланов.

Тези наркотици предизвикват много бързо пристрастяване и болестни промени в мозъчното функциониране.

„В момента не се говори, че метадонът спаси децата от хероиновата епидемия през 90-те”, каза специалистът по лечение на зависимости и разкри, че са необходими са 5-6 години лечение, за да има резултат.

„Повечето пациенти не се различават от хората на улицата”, заяви президентът на Българската асоциация за метадоново лечение.

„Мисля, че този проблем ще бъде бързо разрешен, защото Министерство на здравеопазването зае много зряла и ангажирана позиция”, заяви Канчелов.