Националният център по наркомании в столицата няма да бъде ликвидиран, а ще стане част от по-голяма структура, която се занимава с проблемите на общественото здраве. По този начин от здравното министерство обясниха проекта за правителствено постановление, който предизвика много реакции и коментари през последните дни.

Появиха се твърдения в социалните мрежи, че държавата обръща гръб на зависимите заради материален интерес към парцела, където се помещава центъра или даже че случващото се е вендета срещу успешната метадонова програма. Директорът на центъра д-р Пламен Попов също заяви пред камерата на bTV, че „прозира личностов, а не професионален подход” по отношение на съдбата на центъра.

„Злоупотребява се с такава болна за обществото тема”, категорична обаче беше зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова.

Тя беше категорична, че метадоновата програма няма да бъде засегната, а също така и няма да бъде закрита единствената у нас лаборатория, която следи динамиката на заразяване с ХИВ и хепатит сред зависимите. Всички специални звена ще минат към Националния център за обществено здраве и анализи.

„За първи път в управленската програма, проблемите с наркозависимите са изведени като един от водещите проблеми на управлението. През последната година ние не можем да получим тази компетентност и това ниво на участие от националния център и е необходимо да привличаме външни експерти”, коментира Йорданова. За проблеми в центъра сподели и Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, който посочи, че следи темата от години и наскоро отново е обсъждал ситуацията с експерти.

Снимка: bTV

Д-р Попов призна, че след предходния опит за закриване на центъра са напуснали много специалисти, а привличането на млади кадри е затруднено от „безкрайно ниското ниво на заплащане”.

Желяз Турлаков от Терапевтична общност „Ново начало” коментира, че ако наистина се говори за преструктуриране на центъра, а не за закриване, това може да бъде и добър вариант: „Крайно време е този проблем да бъде разглеждан с останалите проблеми на общественото здраве”.