„Малко страни по света имат собствен модел или изкуствен интелект на собствения си език, специализирана фактология, история и образователна система. България е една от малкото държави със собствен модел“.

Това каза в ефира на bTV проф. Мартин Вечев – основателят на първия по рода си в България и в цяла Източна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии „Инсайт“. 

По думите му BgGPT е модел изкуствен интелект, чиято цел е да специализира в българската фактология, история и език.

"Моделите са статистически и винаги има шанс да допуснат грешки", каза той.  

„Работим по тяхното подобрение и скоро ще пуснем карта на всички модели за изкуствен интелект, които ще публикуваме в следващите месеци. Това е начален модел, след няколко седмици ще е още по-добър и ще се изчиства, но винаги трябва да упражняваме критичното си мислене“, допълни той. 

Институтът е в процес на събиране на нови данни, с които моделът се обучава и става все по-добър. За развитието му могат да помогнат и потребителите. 

„Работим с редица учреждения като НАП, различни издателства. Ако потребителят е разрешил да използваме информацията му, ние можем да дообучим модела и да го направим по-стабилен“, обясни Мартин Вечев. 

Екипът работи за това моделът да се използва само за добри цели.

„В момента се ползва от компании, държавни учреждения. Правят чат ботове за застраховане, някои го ползват в сферата на образованието, някои училища даже го внедриха. Приложимо е във всичките вертикали на обществото. Ако вземем това нещо на ниво държава, тези модели на „Инсайт“ осигуряват един вид автономност в съответната сфера. Всеки може да ги вземе и да ги надгради, без да зависи от компании или други държави“, каза проф. Вечев. 

От института целят да създадат най-добрия модел в света за изкуствен интелект за българска фактология и история.