Бирата продължава да е сред най-предпочитаните напитки у нас, сочат данни на Съюза на пивоварите в България. През 2022 г. са произведени общо 500 млн. литра бира и са продадени 523 млн. литра. На ден само в ресторантите, кафенетата и хотелите са се сервирали по 435 000 чаши от пенливата напитка.

50% от пълнолетните българи консумират бира поне веднъж седмично, а близо 70% поне веднъж месечно. Най-големи любители на пивото продължават да са потребителите от района на Монтана, които пият 11 пъти месечно, следвани от жителите на Русе и Варна –  10 пъти, отчитат от Съюза на пивоварите.

През летните месеци, от май до август включително, всеки ден се произвеждат 1 732 000 литра пиво, а се продават 1 911 000. 13% от продажбите на пиво в страната се реализират през сегмента на заведенията, а останалите 87% - в магазинната мрежа и малки търговски обекти.

И този сезон хит продължават да бъдат безалкохолните бири, премиалните марки и пивото със силно подчертан хмелов аромат. Само през миналата година в страната са произведени 58 тона висококачествен хмел, който освен за родното производство, се изнася за редица страни, включително за най-големия производител на бира в ЕС – Германия. 

20 юли е професионален празник на пивоварите. По повод това от Съюза отчитат над 35 млн. лв. капиталови инвестиции в бранша за първото полугодие на 2023 г. Традиционно вложенията са за зелени иновации, оборудване и поддържане на най-добри практики в производството на бира. За същия период членовете са добавили още 8 нови асортимента към продуктовата си листа.