Пивоварите у нас намаляват производството на бира в пластмасови бутилки. Това показват данни на Българската пивоварна асоциация. През 2021 г. пуснатите на пазара бутилки са 1206 тона по-малко в сравнение с количествата за предходната година.

За миналата година делът на пластмасовите бутилки е 52%, а преди четири години е бил 60 на сто.

В бранша са си поставили високи цели, за да намалят използването на пластмаса, а оттам и въглеродния отпечатък. В тази пивоварна казват, че с малки стъпки това е възможно.

„В последните години не сме спирали в тази насока. Последно намалихме височината на гърлото на самата бутилка, което ни доведе до 8% намаляване на теглото на една опаковка“, каза Атанас Атанасов, мениджър на пивоварна.

В един от заводите 10% от електроенергията, необходима за работата, се получава от соларни панели. Преди години за производството на литър бира са използвани около 15 литра вода, днес това може да стене с 2 - 3 литра.

„До 2025 година трябва да постигнем намаляване на енергията, водата и ресурсите, а до 30-та година да сведем целия отпечатък на индустрията до нула“, заяви Ивана Радомирова от Съюза на пивоварите.

В центъра на София откриваме един магазин, който не оставя никакви отпадъци. Идеята идва на Стойчо Наков и приятелката му.

„То започна от нашия личен опит. Ние започнахме да живеем с по-малко пластмаса. Дойде въпросът как да помогнем на повече хора да започнат да го правят“, обясни Стойчо Наков.

Идеята е проста, но работи.

„Нашите клиенти си идват със собствена опаковка. Ако са си забравили, може да се вземе от нас. Пълним и не генерираме никакви отпадъци“, допълни Стойчо Наков.

Идеята надхвърля визията за "рециклиращо общество". Целта е намаляване на потреблението на материали и енергия и в крайна сметка - никакви отпадъци.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!