Спектакълът „Пияните“ на Явор Гърдев беше отличен в ключовата категория „Най-добър спектакъл на сезона“ на 44-ите награди на Съюза на артистите – „Икар“, раздадени тази вечер, на Международния ден на театъра. 

Наградата за режисура получи Галин Стоев за „Танцът Делхи“ в Народния театър.

В актьорските категории статуетката за най-добра женска роля отиде при Радина Кърджилова, а Захари Бахаров получи Икара за главна мъжка роля.

Брат му Явор Бахаров беше отличен в категорията „Поддържаща мъжка роля“. В същата категория при жените наградата получи актрисата от сериала на bTV „Скъпи наследници“ София Бобчева.

Както останалите награди, и Икарите имат почетна категория „За цялостен принос“, която тази година трябваше да се присъди на Васил Михайлов. В интервю за БНР обаче Михайлов обяви, че няма да вземе наградата, защото с неговия опит, успехи и грешки си е извоювал привилегията да отказва приятелства, роли и награди. С това той обяви своя протест срещу всичко онова, което „става и не става в театъра“.

Снимка: bTV

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев лаконично коментира: „Личен избор на Васил Михайлов е да откаже наградата“.

Михайлов е отказвал персонална пенсия, отказа и орден, а през април ще навърши 80 години. За повече от половин век легендарният актьор се превъплъщава в царе, генерали, политици и дипломати. От Стамболов и Стамболийски – до Крум и Кубрат.

Той още играе на сцената на Театър „Българска армия“.

За разлика от него, Иван Иванов – тазгодишният носител на наградата за „Чест и достойнство“, напълно се оттегли от професията и заживя далече от шума и суетата.

Когато излиза култовият филм „Всичко е любов“, Иван Иванов става известен за една нощ – всички го обожават – ученичките са влюбени в него, а момчетата го имитират. Следват „Комбина“, „Лавина“, „Мярка за неотклонение“. Налага се да го пазят с конна полиция и охрана. В Младежкия театър го наричат „магнит“ заради пленителната му красота. Иванов е и републикански шампион по джудо.

В първи курс в НАТФИЗ се влюбва в актрисата Петя Силянова. Когато се ражда синът му Стефан, Иванов снима „Нощем с белите коне“. Отива в болницата, за да види Петя и бебето и когато се връща на снимки възкликва: „Роди се Гетсби“.

Иванов е издал пет книги поезия и проза, както и няколко пиеси.