Приемът в интензивното отделение на Столичната педиатрична болница ще бъде възстановен на 20 януари догодина. Това стана ясна от изслушването на здравния министър Кирил Ананиев в Народното събрание.

Приемът на деца в интензивното отделение в столичната детска болница спря заради липса на анестезиолози.

Снимка: БГНЕС

Министърът уточни, че спешният прием не е прекратен. Финансовата проверка е показала, че болницата няма пресрочени задължения, а заплатите са увеличени от миналата година. Въпреки това има 26 незаети щатни места - повечето на медицински специалисти. Тече предизвестието и на 4-ма лекари.

„В момента се водят преговори с двама лекари. След приключване на ремонта на 20 януари считам, че интензивното отделение ще може да работи”, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

„Ако сме стигнали дотам, че министърът да води преговори за назначаване на двама лекари в педиатрията, положението е страшно”, коментира Хасан Адемов от ДПС.

„От болницата казаха, че можем да им помогнем, ако им намерим анестезиолог. Така че, ако можете да намерите и ако някой от вас може да отиде, това ще им е от полза”, заяви Даниела Дариткова, ГЕРБ.

„Много скоро ще видите приказката на Андерсен за Новите дрехи на царя”, каза Георги Михайлов, БСП за България.