Спрян е приемът на деца в интензивното отделение в столичната детска болница заради липса на анестезиолози. Това съобщи и.д. директорът доц. Димитър Калайков, цитиран от БТА.

Двама от работещите в болницата анестезиолози напуснаха, а третият не може да изпълнява тази дейност, обясни лекарят.

Докато не се намерят необходимите специалисти отделението няма да работи и няма да се приемат деца нито за интензивно лечение, нито за интензивно наблюдение.

Спешният прием на деца на територията на София ще се осигурява от „Пирогов“, Национална кардиологична болница и „Александровска“.

Доц. Калайков е изпратил доклади за проблема до Столичната регионална здравна инспекция, Столичната здравноосигурителна каса, Центъра за спешна медицинска помощ, както и е разговарял по телефона с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

"Назначавам веднага проверка на болницата, за да установим от какви кадри има нужда, каква е липсата и на какви специалисти и има ли проблеми с апаратурата и техниката", заяви здравният министър.

 

В интензивното отделение две от работещите медицински сестри са на по 75 години, каза още доц. Калайков и изрази съмнение, че ще се намерят желаещи да работят в болницата заради ниското заплащане на труда.

Многото протести на медицинските работници тази година настояваха именно за увеличение на заплатите в сектора. Една от прогнозите е, че медицинските специалисти ще бъдат сред най-търсените професии на пазара на труда до 2034 г.