Медицинските специалисти ще бъдат сред най- търсените професии на пазара на труда до 2034 година. Прогнозата е въз основа на проучване, поръчано от социалното министерство. 

Сред другите най-търсени професии ще са учителите – и в началното, и  средното образование.

Веднага след тях се нареждат медицинските сестри, акушерките и персоналът, който полага здравни грижи.

Ще се търсят и експерти в държавната администрация. Тоест става дума за кадри в обществения сектор. 

В проекта за бюджета на държавата за следващата 2020 г. е предвидено увеличаване на запалтите с 10% в бюджетнися сектор, така че държавата със своите инструменти се опитва наистина да насърчи този процес.

В монтантското село Медковец директорът на училището вижда като предивзикателство в следващите години намирането на кадри. И сега 50% от учителите са пътуващи.  

„Вече повечето сме застаряващи. Млади влизат, но са много малко. В близките пет години доста ще излязат от сферата на образованието”, казва директорът.

Добрата новина е, че поне наетите не планират да напуснат работа за повече пари другаде. 

Според социалния министър, за да се привличат кадри в обществения сектор, където се очаква и търсене на различни специалисти се взимат мерки.

А прогнозите на пазара на труда вещаят още, че заетостта в промишлеността ще расте, а в търговията ще намалява.

Застаряването на населението е свързано с по-малко потребление – това е съвсем външен фактор, който ще доведе до свиване на търговията в дългосрочен план. 

Така се задава спад в търсенето на продавачи. А това безпокои Николинка Калинова, която работи в малко магазинче в Силистра, къдео прогнозите вещаят и ниска заетост след години.

„Турдно е, имам доста познати без работа, които не могат да намерят и условията са доста неприятни”, посочва продавачката.

Дългосрочните прогнози сочат още че трудосопсобното население за 15 години ще намалее с над 11 на сто.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!