1,2 млрд. лв. повече са приходите в бюджета за деветмесечието на тази година, отчете министърът на финансите Владислав Горанов след днешното заседание на Министерски съвет.

Приходите за месец септември са със 150 млн. лв. повече спрямо разходите. Финансите на държавата се движат в рамката приета с актуализацията на бюджета, увери Горанов.

До края на месеца ще има разговори с министерствата за проектобюджета за следващата година , в който са заложени по-високи заплати за учителите и 10% увеличение за бюджетната сфера.

„Ангажиментът за увеличение с 10% е намерил място в новата рамка и стратегията за удвояване на учителските заплати. Срокът на правителството е до края на този месец, продължаваме разговорите с министерствата”, допълни финансовият министър.

Междувременно правителството реши да увеличи с 500 лв. заплатите на преподаватели,  които се включат в Национална програма „Мотивирани учители“.

Тя се отнася за работа в училища с проблемни области, включително обучение на ученици, които имат ниски образователни резултати или нисък социален статус.