Създадена е необходимата организация, така че нито едно дете да не остане, без да му е оказана в пълен обем и навреме необходимата медицинска помощ.

Това каза здравният министър Кирил Ананиев във връзка с новината, че спешният прием и лечението на деца, при които се налага провеждането на интензивно лечение и дихателна реанимация, ще се осъществява в „Пирогов”, Национална кардиологична болница и УМБАЛ „Александровска“.

„Използвам възможността чрез медиите да се обърна към родителите. Нека знаят, че могат да бъдат спокойни – техните деца са в сигурни ръце. Днес аз и зам.-министър Пенков лично разговаряхме с директорите на трите болници и имаме тяхното уверение, че разполагат с необходимия кадрови ресурс, техника и апаратура и могат да поемат детската спешност на територията на София, а при необходимост да обслужват и малки пациенти от други населени места. Важно е да се знае, че и трите болници разполагат със спешни отделения“, поясни Ананиев.

Министърът коментира, че веднага информация е подадена и към Центъра за спешна медицинска помощ – София, чийто ангажимент е транспортирането на деца в спешни състояния в най-близкото лечебно заведение с необходимото ниво на компетентност.

„Този ред е разписан нормативно - в случай, че една болница, поради каквито и да е причини няма възможност да окаже на пациентите си необходимата медицинска грижа, незабавно трябва да бъде информирана съответната регионална здравна инспекция и да се организира приемът на пациентите в други лечебни заведения със съответстваща компетентност“, обясни още Кирил Ананиев.

Назначена е цялостна проверка в Педиатрията, която да установи фактическото състояние на лечебното заведение, в това число техническата и кадрова обезпеченост.

Едва след като министър Ананиев се запознае с резултатите, ще бъдат предприемани следващи действия.