Засилени мерки за сигурност в столицата в навечерието на официално посещение на руския премиера Дмитрий Мдеведев у нас, с който ще пристигнат и ключови министри.

Това ще бъде второто му посещение в България - за първи път Медведев посети страната ни през 2008-ма година като част от тогавашната делегацията на президента Владимир Путин.

Посещението на Медведев ще бъде два дни, в които ще се види с колегата си Бойко Борисов и с президента Румен Радев. Официално обявените теми между българската и руската страна са енергетика, икономиката и туризъм. 

С делегацията на председателя на руското правителство Дмитрий Медведев в София ще пристигнат ключови министри, които работят с България.

“Ще бъдат подписани няколко документа, в това число и двустранно споразумение за социално осигуряване”, каза н.пр. Анатолий Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Русия в България.

Той отбеляза, че едва ли ще има подписване по газовите проекти, понеже е рано.

„Да не пришпорваме събитията. Мисля че в бъдеще това е възможно, едва ли при това посещение. Ако има желание, значи ще има и резултат. И честит празник на братска  България!”, заяви Макаров.

По време на официалното посещение ще бъдат обсъдени актуални въпроси на търговско-икономическите отношения, на инвестициите, от научно-техническата област, културно-хуманитарни въпроси, както и осъществяването на съвместни проекти в енергетиката, промишлеността, селското стопанство, туризма.

В делегацията на Медведев ще бъдат включени представители и на руския бизнес.

„Аз не си спомням Медведев да е ходил досега на важно посещение. За мен Русия изпраща това послание - ето това вие заслужавате, това ниво вие заслужавате”, каза Бойко Ноев, дипломат и бивш военен министър.

При предишното си посещение преди 11 години Дмитрий Медведев идва у нас като първи вицепремиер от делегацията на Владимир Путин и председател на съвета на директорите на „Газпром”.

Именно тогава в София беше подписан договорът за изграждането на „Южен поток”.

Във вторник Дмитрий Медведев и Бойко Борисов ще открият туристически форум. Ще бъдат подписани и конкретни документи. Тяхното съдържание засега се пази в тайна.

  • Медведев се срещна с българския патриарх Неофит (СНИМКИ)
  • Медведев призова за облекчаване на визовия режим
  • Дмитрий Медведев удари звънеца в парламента
  • Цвета Караянчева се среща с Дмитрий Медведев
  • Енергийните проекти – във фокуса на разговорите между Медведев и Борисов (ОБЗОР)
  • Радев за енергийното партньорство с Русия: Особено важна за нас е изгодната цена
  • Медведев: Изтребители винаги ще дойдат, важното е да дойде газът (ВИДЕО)
  • Борисов пред Медведев: На България ѝ се полага да участва в газовия пренос
  • Медведев доведе шефовете на „Газпром” и „Росатом” в София
  • Започна визитата на Дмитрий Медведев у нас (ВИДЕО)