Завод за производство на автомобилни части е новото огнище на COVID-19 в Смолян. От изследвани на този етап 357 работници близо 60 са дали положителни проби, съобщават от Областния оперативен щаб.

В предприятието работят жители на няколко общини, като на този етап няма повече ясното за новите заразени. През изминалите дни, там има регистрирани още 7 случая, като продължава тестването на работниците, като това се извършва по инициатива на работодателя. Предприятието няма да затваря врати, каза д-р Мими Кубатева – директор на РЗИ – Смолян.

„С цел да продължи да функционира предприятието се търсят критичните точки, където да се направи възможното и да се прекъсне предаването на инфекцията. В ситуацията, в която се намираме, каквото и да направим, гаранции за опазване няма. Затова сме склонни, наистина да ги оставим да работят, защото ако чакаме момент, в който всички работници до едни да бъдат здрави, просто в скоро в не съм сигурна, че ще дойде този момент“, коментира д-р Кубатева.

В предприятието е започнала пълна дезинфекция от миналата седмица, направена е нужната организация за дистанция на работниците вътре, снабдени са с предпазни средства. Спира се извозването им с автобуси, като се предполага, че това е един от начините на предаване на заразата.

Вече има и положителен лекар на коронавирус в болницата в Смолян, както и медицинска сестра и санитарка. И тримата са от Отделението по анестезиология и интензивно отделение на МБАЛ – Смолян. Те са тествани, като контактни лица на друга положителна медицинска сестра от отделението. Изолирани са и са под домашна карантина.