"След изчерпване на заложените в Конституцията възможности за съставяне на правителство от партиите в 45-ото Народно събрание с указ назначавам служебно правителство", каза президентът Румен Радев при представянето на новия служебен кабинет на Стефан Янев.

"То ще управлява България до съставянето на ново редовно правителство, което се надявам да бъде излъчено от следващото 46-о Народно събрание след провеждането на насрочените от мен избори на 11 юли", допълни той.

"45-ият парламент бе белязан с много емоции. Макар и кратък, неговият живот не бе напразен. Той ще остане като един драматичен жалон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията. Хората вложиха в него очаквания. Чуха се дълго премълчавани мнения. Възроди се духът на парламентаризма и на свободното слово. Пропука се омертата, на която се крепи компрометираният управленски модел. Този парламент обаче не сбъдна очакванията на хората за ново правителство, основано на здравите устои на почтеността и законите. Това е и урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания", каза в речта си Румен Радев.

„Макар и служебен, кабинетът, който назначавам днес, има амбицията да бъде кабинет на демократичното единодействие. В него влизат хора от левицата, центъра и десницата, както и политически неутрални професионалисти, доказани администратори и експерти, свободни предприемачи и изразители на общественото недоволство. Личности от академичните среди. Той доказва онова, което за съжаление не бе постигнато в 45-ото Народно събрание – че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения и червените линии помежду си и да се обединят около каузата за свободна и справедлива България“, каза президентът.

„Нещо повече – оставам убеден, че бъдещето ни като народ зависи от способността ни да се обединяваме около почтеността, закона и родолюбието. Вярвам, че демократичното единодействие на личности от разни хоризонти ще ни изведе по пътя към демократична, достойна и просперираща България“, заяви държавният глава.

Радев изтъкна, че предстоят "тежки месеци, тежко наследство и засилена съпротива от силите на статуквото".

„В тази обстановка пред този служебен кабинет стоят важни задачи – да гарантира нормалното функциониране на държавата; да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот; да разкрие истинската картина за състоянието на държавата и най-важното – да направи първата крачка към укрепването на държавността. Да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно“, каза президентът.

„Отиващото си правителство изцеди хазната със спорни проекти и безразборни предизборна харчове. Абдикира от отговорност и не внесе в парламента актуализация на бюджета. Остави в най-трудния момент без финансова подкрепа пенсионерите, медиците и бизнеса“, допълни той.

Снимка: Ладислав Цветков

Румен Радев се обърна към служебните министри с думите: „Вие ще трябва да положите максимални усилия, за да докажете, че грижата за хората е най-важният приоритет на всяко едно управление. Вие ще трябва преодолявате последствията от пандемията, да въведете ред в хаоса с ваксинацията, да вземете тежкото решение за Плана за възстановяване и устойчивост.“

По думите му планът е бил изработен без ясни публични критерии от предишното правителство, което е отказало да го внесе в европейските институции.

Той поздрави служебните министри за куража да поемат отговорностите в тази изключително сложна обстановка и заяви, че вярва в подкрепата на българското общество, което е показало, че не иска да живее постарому.

Държавният глава представи поименно министрите от служебния кабинет с кратка биография за тях, след което те се заклеха и позираха за обща снимка.

  • Минеков: Посегнали са на Левски, за да усвоят пари
  • Сигнал за злоупотреби: Свързани с едно лице НПО-та получавали финансиране
  • Скандални обществени поръчки и в системата на правосъдието
  • Официално: Смениха шефката на Агенцията по вписванията
  • Министърът на финансите назначи проверка в АДФИ
  • Отчетът на служебния кабинет: Хаос, системен безпорядък и липса на правила (ОБЗОР)
  • Скоро ще има кадрови промени и в Агенцията по вписванията
  • Петков: Разпоредих всички завършени язовири да влязат в експлоатация
  • Доц. Стойчо Кацаров: Здравната система и без COVID се нуждае от промяна
  • Служебният финансов министър: Има липса на контрол навсякъде по системата