Конкурсът бе опорочен, обяви президентът Румен Радев по повод процедурата по избор на нови изтребители за Военновъздушните сили. Преди Коледа министрите на отбраната и на икономиката предложиха на правителството преговори със САЩ за предложените от тях F-16.

Президентът припомни, че е настоявал да се спази процедурата и определената финансова рамка, като гаранция за оптимален избор.

„Настоявах да се спази процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор, независимо от типа самолет. Правителството направи точно обратното – обяви победител в разрез с правилата и дори се ангажира да надплати огромна сума. За мен това е троен удар по България. Помните, че имаше популистки изказвания, че не купуваме изтребители, за да имало пари за пенсии. Пари за пенсии няма, а сега ще похарчим много повече и то за по-малко самолети”, обяви държавният глава.

Процесът на придобиване на нов самолет на ВВС се проточи повече от десетилетие. По време на служебното правителство, назначено от президента Радев, офертата за Ф-16 не беше класирана, което доведе до създаването на анкетна комисия в парламента. След рестарта на процедурата на 5 юни Народното събрание гласува инвестиционен разход за купуване на поне 8 самолета на цена 1.8 мрлд лева с ДДС и срок на доставка на първите машини до две години от подписването.

В предаването „Тази неделя” министърът на отбраната Красимир Каракачанов подчерта, че решението не е за придобиване на F-16, а започване на преговори. Решението за новите самолети е политическо и икономическо, категоричен беше вицепремиерът Каракачанов.

Той направи това изказване след церемонията по освещаването на знамената светини и бойните знамена на Българската армия на Богоявление.

Негово светейшество патриарх Неофит отслужи традиционният Богоявленски водосвет. Сред осветените са знамена участвали в Балканската, Първата и Втората Световна война.

Богоявленски водосвет имаше и в гарнизоните с формирования на Българската армия.