Румънски туристи масово анулират резервациите си за великденските и майските празници заради пандемичната обстановка у нас. Малка част от хотелите по Черноморието се подготвят да отворят, като разчитат единствено на българи.

Великденските празници съвпадат с началото на летния сезон. Датата 1 май е заявка към чуждите държави, че оттогава страната ни ще е готова да посреща безопасно туристи. Според бранша обаче, за да се случи това, трябват спешни мерки:

- отпадане на задължителния PCR;
- карантинни центрове по курортите;
- приоритетно ваксиниране на персонала;
- премахване на визите за руски туристи. 

На този фон, от Института за анализи и оценки в туризма прогнозират, че за Великден 200 000 българи ще тръгнат на път, а с майските празници броят им ще стигне половин милион.
 
Повечето ще предпочетат къщите за гости и семейните хотели, както и базите с балнео и СПА. С почистване на басейните отвън и освежаване на стаите, в един от хотелите в Поморие се подготвят за първите туристи по Великден. Заради несигурните резервации отварят само част от базата.  

"Опитваме се все пак да гарантираме резервациите с някакво минимално предплащане. Естествено, при един случай на COVID-19 се възвръщат парите на клиентите", обясни Ирина Джендова, мениджър маркетинг и продажби.
 
Запитванията са от румънци и малко българи, които планират кратка почивка, без да сливат двата празника.

"Основните въпроси, които задават клиентите, е тип изхранване - как ще бъдат изхранени". В момента все едно трябва да решим една система от уравнения с много неизвестни", каза Деляна Цонева, управител на хотел.
 
На север, предпочитаният от румънците Балчик остава без туристи за Великден. Причината - разходите за PCR тестовете оскъпяват престоя им.

"Един уикенд само от гледна точка на PCR им струва около 400 лева. Призовавам хората, които управляват държавата в момента, дори правителството в оставка, да вземе решение в най-скоро време, до 20 април да се даде "зелена улица" да има свободни пътувания между Румъния и България", заяви хотелиерът Виктор Лучиянов. 

В Албена отварят половината хотели, на този етап резервации не са отменени. За да осигурят безопасен престой на гостите си, част от персонала в курорта е ваксиниран.

"Другата седмица откриваме ваксинационен център на територията на Албена, в нашата болница по рехабилитация, и така ще можем да ваксинираме всеки един новопостъпил работник или служител", обясни Маргарита Тодорова, зам.-директор на Албена.

"Де факто ние нямаме западни туристи, разчитаме на български пазар“, каза  Евелина Пулева ат Бургаска регионална туристическа камара и допълни, че ако Гърция и Турция отворят за Великден, Черноморието остава празно.

Браншът настоява за екшън план, който да покаже, че е готов да посреща туристи в безопасна среда.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!