Ние сме експертно правителство и разглеждаме абсолютно всички възможности за доставка на газ, включително и възобновяване на доставките от „Газпром“.

„Приоритетно гледаме алтернативни доставчици, но ако се окаже, че те не са достатъчни, няма да съм аз министърът, който ще остави населението на студено през зимата“, заяви Росен Христов.

По думите му условията, които Русия поставя към нас, са тези, които са поставени към други европейски държави и които те изпълняват.

„Няма да се отклоним от европейската политика. Купуването на газ от „Газпром“ не означава, че ние излизаме от рамката на ЕС. Ние няма да приемем различни условия от тези, които имат Германия и другите водещи държави в ЕС“, допълни Росен Христов.

"Има вече направени анализи на всички рискове, така че, ако започнем преговори, ние ще адресираме всичко, което е критично за нас, така че доставките да бъдат стабилни, на оптимална цена и с максимална сигурност", каза още той. 

Росен Христов заяви, че сега не купуваме директно от „Газпром“, но част от газа, който пристига в България от други търговци, е руски.

В коментар на обсъждането от КЕВР на по-скъп газ със 60% със задна дата той отбеляза, че потребителите донякъде са защитени, защото са на регулирания пазар, а топлофикациите също се ползват с определени защити, така че сметките няма да скочат със 60% за битовия потребител.

„Това съвсем не е така за индустриалните потребители, които ще усетят поскъпването на газа, а ние ще усетим поскъпването чрез техните продукти и услуги“, каза той. 

Според Росен Христов въпросът с компенсациите е сложен.

„Тези, които са уредени до момента законово, ние работим в тази законова рамка, нямаме възможност да променяме бюджета, след като няма работещ парламент. Вероятно следващото правителство ще има възможност да направи някакви корекции в бюджета и да адресира такива нужди, ако е необходимо", отбеляза министърът.

По думите му фалити не трябва да се очакват.

„Приоритетите на Министерството на икономиката и на правителството са ясни. Това е максимална диверсификация на доставчиците на газ, така че да обезпечим количества и цена, и вярвам, че ще се справим с тази задача, и можем да очакваме една пазарна цена, така че индустрията и крайните потребители да не изпаднат в някаква сериозна криза“, допълни Росен Христов.

Според него ситуацията няма да е лека, виждаме галопиращи цени на всичко.

Диверсификацията е добър инструмент за овладяване на кризата и тя означава да намерим много доставчици на газ, така че да имаме конкурентни условия и стабилни количества, каза министърът.

„Един от източниците е LNG - възможни доставки през Гърция и Турция. Терминалът Ревитус в Гърция е доста натоварен и повечето слотове са резервирани, но има компании, които са готови да ни продадат техните слотове. Цената е висока, всеки път, когато предлагането е ограничено, а търсенето е голямо. Затова разглеждаме алтернативни възможности – терминалите в Турция, и тръбен газ, увеличаване на количествата от Азербайджан, и всякакви други възможности – замяна на газа, като гориво, там, където може, да се смени с мазут. Работим по много сценарии, които да доведат до една стабилизация на пазара и да задоволят потреблението, оттам и стабилизация на цената", добави енергийният министър. 

По думите му „Булгаргаз“ е можел да реагира по-добре на задаващата се криза.

„Не мога да кажа, че е реагирал максимално бързо, максимално аргесивно, за да адресира тези проблеми. Дължи се на много фактори – липса на подготовка, на информация, на сигурност. Тя не е единствената компания в света, която не е успяла да реагира по най-добрият начин. Ситуацията е променена рязко и много компании не успяват да реагират бързо на промяната, така че рязката реакция не винаги е най-добрата. Много е трудно да се каже в ситуация на криза кое е правилното решение. „Булгаргаз“ определено са можели да резервират поне слотове или да направят по-добри прогнози и да следят ситуацията по-отблизо, за да вкарат някаква динамика в тяхната реакция“, отбеляза Росен Христов.

Енергийният министър съобщи, че се опитват да осигурят газ за тази година и до края на отоплителния сезон.

„Не искам да оставям наследство на следващото правителство. Това е, което ние заварихме – ситуация, където трябва да приемаме оферти в рамките на седмица, които са отправени месеци преди това. Не искам да оставям на следващото правителство такива приоритети, като спешно снабдяване“, коментира министърът.

Той допълни, че не иска да се обвързва с дългосрочни договори и това е работа на редовното правителство.

Относно предупреждението от ПП, че може да загубим горивото от танкерите, ако не се организират доставките до 19 август, министърът каза, че са поискали удължаване на срока на офертата с две седмици.

„Това е нужно, за да можем паралелно да договорим слотове за разтоварване на танкери. Танкерите са оферирани, твърд договор за доставка на тези танкери нямаме, има рамков договор, който е подписан преди това. Не знам защо слотовете не са договорени през последните месеци. Бяхме поставени пред свършен факт. Има варианти за слотове, просто се опитваме да намерим оптималната цена. Това удължение на срока на офертата ни е нужно, за да завършим преговорите, така че да са максимално ефективни", каза Христов. 

Ние сме помолили за две седмици отсрочка и ако не се съгласим, офертата отпада, добави министърът.

„Отправили сме запитване до всички търговци, обявяваме търгове, не се опитваме да намерим едно единствено решение. В идеалния вариант, за да имаме стабилност, трябва да сме осигурили възможност за доставка на поне 120% от това, което ни е необходимо, защото несигурност идва не само от геополитиката. Има и технически проблеми, случват се аварии и други неща, които могат да забавят доставката на газ или да я прекратят за определено време. Тоест, ние трябва да можем алтернативно да увеличаваме количества от други направления, за да обезпечим енергийните нужди на страната“, заяви още Росен Христов.