Пореден ден на напрежение по темата с газа за България. Бившият министър на иновациите Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“ заяви пред bTV, че служебният кабинет има шанс да финализира доставките на синьо гориво през газовата връзка с Гърция.

Служебният правосъден министър Крум Зарков подчерта обаче, че първо трябва да се отстранят грешките в документите, подадени към Агенцията по вписванията.

bTV разполага с документите за отказ от страна на Агенцията по вписванията да отрази Надзорния съвет на компанията заради грешки в тях.

„Бива ли рано сутрин да се поставя такава дребнава тема… ако нещо толкова дребно се превръща в пречка за стратегическия курс на България, за всички нас изниква голямата въпросителна какво цели всъщност служебното правителство“, коментира в ефира на bTV Лорер.

Според него диверсификацията на газа най-сетне е постигната и служебното правителство трябва да внимава със своите ходове.

„Ние виждаме създаване на усещане за криза, като такава няма, ние успяхме да договорим танкери с газ – въпросът е иска ли правителството да се възползва от тях или не“, допълни представителят на ПП.

Според Крум Зарков служебният кабинет не цели конфронтация, а решаване на текущи проблеми в държавата.

Бившият вицепремиер и финансов министър Асен Василев от „Продължаваме промяната“ успокои, че България няма да остане без синьо гориво.

„Знаете, че получаваме пълния обем от газа от Азербайджан, който е около 1 млрд. куб. метра. Седемте кораба са около 700 млн. куб. метра. Общото потребление на страната е 3 млрд. кубическа метра. Битовото потребление и регулирания пазар са снабдени“, посочи той.

Според ГЕРБ служебното правителство трябва дългосрочно да договори доставките, за да се избегнат посредниците.

От „Демократична България“ излязоха вчера с позиция, в която казват, че служебното правителство е уверило формацията, че няма да се спира газовата връзка с Гърция, както и че трите танкера с втечнен газ ще бъдат използвани.