Като „буря в чаша вода“ служебният министър на правосъдието Крум Зарков определи позицията на БСП за неговото и на още двама души от левицата участие в служебното правителство.

В декларация БСП вчера се разграничи от тримата министри в кабинета „Донев“, които са членове на партията, но не ги изключи.

„Става дума за едно неразбиране или недоразумение, меко казано което ме учудва, защото го чувам от хора, които имат голяма политическа грамотност. Някои от тях са юристи. Служебното правителство се различава от редовното от това, че то не е партийно – няма нужда някой да казва, че не носи отговорност за хората в него, тъй като така е по дефиниция, дори бих казал по Конституция, президентът се нагърбва с тази роля“, коментира Зарков.

Той каза, че не имал колебание дали да приеме поста. Приел е след „беседа“ с президента Румен Радев и назначеният от него за служебен премиер Гълъб Донев.

„Тази беседа и начина, по който Донев и Радев я проведоха, ме убеди, че те знаят какво с става и какво трябва да се направи. Със спокойствие и компетентност, която рязко контрастират с истерията, която характеризира българския политически живот“, уточни социалистът.

Според Зарков България има шанс за пробив в Шенген през есента.  По думите му това е въпрос, по който може да се направи сериозен пробив без работещ парламент.

Служебният министър на правосъдието обмисля и да се обърне към Конституционния съд с тълкование по няколко въпроса. Един от тях е правомощията на главния прокурор Иван Гешев. 

Гледайте цялото интервю във видеото!