БСП поиска президентът да не се меси в работата на партията и се разграничи от тримата министри в служебния кабинет, но не ги изключи. В декларация Националният съвет обяви, че техните членове участват в новата власт в лично качество.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отново разкритикува действията на президента спрямо партийни членове, които влязоха в управлението, излъчено от Румен Радев.

„Смятаме за недопустима намесата на президента във вътрешно-партийни дела на политически партии, които и да са те, в частност на БСП“, заяви Корнелия Нинова.

Със специална декларация БСП само се разграничи от служебните министри и заместник-министри, областните управители и техните заместници с партиен билет, но не ги наказа или изключи.

„Те участват в това правителство в личното си качество, а не с мандат от БСП и като представители на партията“, заяви Корнелия Нинова. 

Причината - никой не е уведомил предварително ръководството, че ще бъде  част от  изпълнителна власт, която не е с мандат на БСП. 

По време на заседанието на Националния съвет на БСП в малцинство са останали настроенията да бъдат изключени от партията, само защото Явор Гечев, Крум Зарков и Весела Лечева са приели предложението на президента да участват в служебното правителство.

Тримата, които отдавна са сред критиците на Нинова, не са в листите на червената партия.

„Мен лично ме е срам от поведението на ръководството на БСП по отношение на собствените й кадри и по отношение на президента на България. Това са истерични излияния, които нямам нищо общо със здравия политически разум“, каза Костадин Паскалев. 

„Ако ме питате мен, тези тримата представители на БСП трябваше да се консултират с ръководството. Мисля, че президентът постъпи на принципа няма ненаказано добро, защото точно Нинова го направи президент“, коментира Емил Георгиев, Лидер на „Екогласност“, коалиционен партньор на БСП.

„Министрите участват в лично качество, в годините е имало и други случаи  мисля, че всяка партия би се гордяла. Пришки ми излязоха на езика да повтарям, че с най-рейтинговия човек в държавата не бива да се караш и да влизаш в конфликти, защото той има достатъчно членска маса и видяхме какво се случи през 2021 г. Да не настъпваме мотиката за пореден път“, отбеляза Калоян Паргов.