Енергийното министерство отрече да блокира газовата връзка с Гърция. Това съобщи в позиция Министерството на енергетиката по повод медийни публикации. 

“Заявяваме категорично, че енергийният министър Росен Христов по никакъв начин не е отменял назначенията в „Ай Си Джи Би“ АД. Няма нито заповед, нито протоколно решение за спиране на вписването. Отказът за него е от Агенцията по вписванията и е мотивиран с предписания, които трябва да се изпълнят. Сред тях са неизпълнени административни изисквания и липсващи задължителни документи като решение на националните регулаторни органи за одобрение на взетите решения”, добавят от МЕ. 

Те подчертават, че предписанията включват и отстраняване на фрапиращи правописни грешки в изписването на името на новия член на УС на дружеството. 

“Подчертаваме, че цялата документация по двата опита за вписване е изготвена и внесена на 29 юли 2022 г. – ден преди крайния срок и три дни преди встъпването на служебното правителство”, уточняват от министерството.

“Нееднократно и президентът, и сегашният премиер заявиха, че диверсификацията е основен приоритет за енергийната стратегия на България. В тази връзка категорично заявяваме, че новото ръководство на Министерство на енергетиката не само не блокира новата газова връзка с Гърция, а напротив – влага всички ресурси за бързото отстраняване на многото недостатъци и забележки, които получихме в наследство. За последните денонощия целият процес е на ръчно управление”, допълват от там.