Бюджетната комисия прие на второ четене държавния бюджет за 2024 година, но без инвестиционните проекти на общините. Законопроектът е повече от 700 страници.

Кметовете, които не са успели да подадат проектите си до петък, имат срок до утре да информират Министерството на финансите. 

По-високи такси за хазарта предложиха партиите, които подкрепят правителството. Това ще доведе до повече приходи в бюджета от около 200 милиона лева. От тези допълнителни приходи 68 милиона лева ще бъдат раздадени за култура.

Останалите средства ще бъдат похарчени за възнаграждения в детски градини и ясли, за детски онкоцентър, за БАН, както и за нов център по киберсигурност. 

Част от допълнителните приходи ще подпомогнат храмове, болници и училища, които купуват електричество по цени на регулирания пазар, както домакинствата.

„Бяха заложени допълнителни разходи за култура и образование. Трябваше отнякъде да бъдат покрити. Приеха се изменения за таксите на хазартните оператори, които се вдига средно между 2 и 4%. Бюджетът е изпълним. Остава общинските проекти да се прецизират финално“, коментира министърът на финансите Асен Василев.

Депутатите в бюджетната комисия от управляващото мнозинство от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС отхвърлиха всички предложения на опозицията между първо и второ четене.

От ИТН и „Възраждане“ предложиха държавните енергийни компании да не внасят в хазната 100% дивидент, но това не беше одобрено от мнозинството в комисията.

От „Възраждане“ поискаха още за една година парите от вноските в частните пенсионни фондове да се пренасочат към НОИ, но и това не беше подкрепено.

Бюджетната комисия отхвърли и настояването на ИТН да бъде върнато ДДС от 20% за ресторантите.

На заседанието на бюджетната комисия присъстваха представители на бизнеса и синдикатите. Президентът на КНСБ Пламен Димитров предупреди, че в три сектора - земеделие, градски транспорт и здравеопазване, зрее недоволство, защото не са планирани по-високи разходи за заплати. Според Пламен Димитров има 1,1 милиарда лева повече в Здравната каса, но нула лева за увеличение на заплати.

“Това, което не сте направили, ще доведе до напрежение след Коледа. Гответе се за протести и стачки“, предупреди той.