Договорът за изследването на българските учебници липсва от архивите на Комисията за защита от дискриминацията, съобщи нейният председател Ана Страшимирова. Тя обясни, че решението за него е било взето от предишния състав, а резултатите били публикувани едва на 4 юли 2012 година – само 8 дни преди избирането на сегашните членове.

„В регистъра на договорите не намерихме следи да е вписан договор по този проект”, допълни Страшимирова, на която било обяснено, че документът е пратен на друго място.

Освен договор, липсва и самото решение за провеждане на изследването. „Проекторешение е изготвено и го има, но екземплярът, който е трябвало да бъде подписан, е изчезнал”, каза още председателят на комисията.

По-рано в опитите си да двукратно да успокои обществото, че от учебниците няма да отпаднат имена като Ботев и Вазов, образователният министър заяви, че в ръководеното от него ведомство също не е пристигал документ за спорния доклад.

По този повод бившият председател на комисията и настоящ член Кемал Еюп каза: „Ако МОМН не са получили такова решение, ако то е изчезнало някъде по трасето, значи няма такова решение”. В липсата на документа той заподозря възползване от междувластието и каза, че няма намерения да подава оставка.

В сайта на КЗД обаче съществува информация, че националното представително изследване „Стереотипи и предразсъдъци в учебници, учебни помагала и образователни програми и планове в подготвителното и основното образование” е възложено през 2011 г. и е реализирано от Дружеството на психолозите в България и група независими експерти по европейски проект “Равенството – Път към прогрес”.

Проектът струва общо 240 хиляди лева и е почти изцяло финансиран от Европейския съюз. От ръководството на комисията обясниха, че на независимите експерти, направили заключенията в доклада, са платени близо 17 хиляди лева, без да са ясни сумите на коректните хонорари.

Резултатите от това изследване, които откриха дискриминационни нотки в творбите на задължителните автори, станаха обект на разгорещена дискусия в интернет. Стигна се до предложения да бъдат подменени части текстовете в учебниците. Спорният въпрос накара и правителството да се намеси в разрешаването му. В четвъртък министър Сергей Игнатов предаде съобщение от премиера към обществеността – кабинетът приемал всеки опит за подмяна на историята като заплаха за националната сигурност.