Правителството ще разглежда като опит за посегателство върху националната сигурност всеки опит да бъде подменено българското историческо минало. Това обяви образователният министър Сергей Игнатов, предавайки послание на премиера Бойко Борисов във връзка с доклада на Комисията за защита от дискриминация:

„Кабинетът „Борисов”, т.е. цялото правителство, е национално отговорно и патриотично и няма да допусне никаква подмяна в българската история, независимо от това, че тя може да бъде прикрита под формата за намаляване дискриминация или политическа коректност”.

Само в рамките на няколко дни Игнатов дава обяснения за втори път по избухналата в интернет дискусия дали да бъдат наложени промени в българските учебници. Доклад на Комисията за защита от дискриминация заключи, че текстове на Ботев, Левски, Вазов и други автори са неприемливи. Министърът отново успокои, че те няма да бъдат изтрити от учебниците, а майките могат спокойно да пращат децата си на училище:

„Смятам за гавра с нашето минало такива предложения като това, че Левски бил закононарушител и османската полиция си вършела работата(...) България е възникнала преди повече от 1300 години. Нашата култура е по-древна от историята на нашата държава. Не сме някакви пришълци тук за 600-700 години и по никакъв начин няма да позволим каквато и да е промяна в това отношение”.

Според министъра, ако отпадне някое от тези имена, би означавало да се откъсне част от територията на страната ни. „Всеки един от тях, всичко, което е вършил, го е вършил в името на България. Политическите оценки се променят, властите се променят, обаче държавата остава и ние трябва да си я пазим”, каза Игнатов.

Оказа се, че спорният доклад на Комисията, която в сряда призна правото на Ботев да бъде в учебниците, не е бил изпратен до министерството и е бил изготвен по времето на предишния й състав. Въпреки че се водел диалог, органът бил независим.