Нов рекорд на новите случаи на COVID-19 у нас. Регистрирани са 105 случая за вчера. Предходният рекорд беше на 10-ти юни, когато новите случаи бяха 104.

За вчера има и рекорден брой направени PCR тестове - 2 642.

Нови случаи продължава да има в районите с огнища - като Шумен, Кърдажли, Доспат и Стара Загора. В столицата също има нови заразени – 17.

Общият брой на регистрираните случаи у нас вече е 3191, активните са 1303, т.е. това са заразените към  момента. Останалите са излекувани, като 172 са починали за целия период на пандемия у нас. Само за вчера излекуваните са 28, а починалите 4, сред тях и 46-годишен мъж с пневмония.

Снимка: БГНЕС

В районите с огнища продължават да се регистрират нови случаи - в шуменското село Изгрев новите случаи са 9, в Доспат във фирмата за производство на плетива, която сама организира тестване на служителите си, са открити 7 положителни работници. В Кърджали - двама.

В Кърджали от направените 120 теста вчера само два са положителни.  Сред новозаразените е втора шивачка от цех в Черноочене, но от РЗИ не очакват там да пламне ново огнище
 
"Шивашкият цех е затворен, ще се извършат дезинфекционни мероприятия там и от понеделник ще заработи. Издирени са всички контактни на шивачката, пуснати са им предписания за задължителна карантина", заяви д-р Виктор Кирчев, директор на РЗИ- Кърджали.

13 от всички заболели са контактни на лекарката, специализант в "Пирогов",  която в отпуска си се прибра в Кърджали. Срещу нея прокуратурата образува проверка за отказ да съобщи къде и с кого е била преди положителната проба. 

От "Пирогов" пък заявиха за bTV, че няма как лекарката да е внесла коронавируса в Кърджали.

До излизането й в отпуск тя си е правила няколко теста - резултатите са отрицателни. Тестът, направен в Кърджали, бил съмнително положителен, а последващият PCR в частна лаборатория там -  отрицателен.

"Докторката в Кърджали, интелигентни хора, крили се по една седмица, или на къмпинга, 4-5 дни болни, виждат, че берат душа и чак тогава отиват. Има симптоми, ясно изразени от докторите, отиваш, преглеждаш се, карантинираш се и животът върви напред", коментира премиерът Бойко Борисов.

7 работници във фирмата за производство на плетива в Доспат са с положителни резултати, след като работодателят им сам организира тестване като превантивна мярка. Извършва се пълна дезинфекция на помещенията.

Дезинфекция и на сградата на РЗИ - Шумен заради случай на заразен служител там. Новите случаи в района са общо 11, повечето са в село Изгрев, което до 25 юни остава с контролно-пропускателни пунктове, задължително носене на маски на закрито и забрана за събиране на много хора.

18 от оповестените 22 нови случая в Старозагорско всъщност са от 11 юни, но заради забавяне са отчетени за вчера. Няма новозаразени сред работниците от двете предприятия, превърнали се в огнища в района.

"Предприятията в момента не работят, извършва се многостепенна дезинфекция, която ще завърши с крайна дезинфекция“, каза д-р Станимир Станков, директор на РЗИ - Стара Загора.

На работа ще се връщат работници с отрицателни PCR тестове, осигурени са и нови защитни облекла.

Премиерът Борисов днес отново увери, че до ново затягане на мерките у нас няма да се стигне. Аргументът - вирусът стaва все по-малко опасен, а и системата ни вече била по-добре подготвена.

Заповедите на здравния министър, с които се уреждат мерките между 15 и 30 юни снощи бяха публикувани на сайта на ведомството. А днес едната вече претърпя промяна - става дума за дискотеките и баровете - първоначално се предвиждаше да са затворени до 30-ти, но с поправката от днес ще отворят на 15 юни.

От 15 до 30 юни остава временната забрана за влизане у нас на граждани на определени държави, маските ще са задължителни само в обществения транспорт, в аптеките и лечебните заведения. След изписване от болница, излекуваните от COVID-19 ще остават 14, а не 28 дни в домашна изолация.

  • Проф. Ангелов: С препарата на „Пфайзер“ ще бъдат имунизирани 2 млн. души до края на 2021 г.
  • PCR тестовете трудно засичат новия вариант на коронавируса
  • Кунчев: Ако 70% от населението е имунизирано, вече епидемия не може да стане
  • На първо четене: Поставените под карантина ще гласуват в подвижни секции
  • "Чети етикета": Какво включва електронното здравно досие?
  • Търговските центрове пред фалит: Апелират за бързо отваряне на магазините в моловете
  • Проф. Балтов: Новият вариант на коронавируса е засечен в „Пирогов“ още преди 2 месеца
  • По настояване на премиера: Как здравните власти ще убеждават учители да се имунизират
  • Потвърдените случаи на COVID-19 за денонощието са 455
  • Бойко Борисов: Вирусът мутира и няма общо правило, по което да се действа