Месец преди масовия гроздобер в Пловдивско стопаните прогнозират слаба реколта и понижено качество на продукцията. В селата в района се надяват на суха и топла ранна есен, за да се подобри качеството на традиционния сорт мавруд.
В казана за варене на ракия в град Съединение настроението е минорно. Тази година нито реколтата от сливи, нито от грозде обещават достатъчно твърд алкохол за доброто настроение на трудовите хора.
„Гроздовата реколта ще бъде много по-слаба дори от сливовата. Сливовата - за първи път казаните стоят празни! Тая година ще бъде тежка година за българите: няма ли градус, няма радост”, казва собственикът на казана Гено Чобанов.
„Няма грозде, бе! Ей това е набрал човекът миналата година - 700 килограма, тази година няма да набере и 100 килограма”, обясни Иван от Съединение.
Месец преди гроздобера в Брестовица отчитат драстични разлики между сегашната и миналогодишната реколта. Гроздето е по-малко и с видимо по-лошо качество. „Реколтата тази година не е толкова добра като миналогодишната. Има и големи загуби вследствие на продължителните валежи. Има сигурно средно между 30% и 50% загуби”, обясни управителят на винарската изба от село Брестовица Красимир Патишанов.
От местната винарска изба разчитат много на прогнозата за слънчев и топъл септември, за да се компенсира поне частично изоставането в зреенето на мавруда, който е един от основните винарски сортове в региона. Засега никой не се наема да прави прогнози за изкупните цени на гроздето, защото ниското качество вероятно ще компенсира по-малкото количество – т.е. промяна едва ли ще има.