Етъра е място събрало целия ни бит и култура в едно. На занаятчийската чаршия  една до друга са работилниците на едни от най-добрите ни майстори на забравени отдавна професии.

Само тук може да се види отдавна загубеният занаят мутафчийство. 62- годишният Христо Маринов е единствения, който може да направи от козя кожа пътека.

Той споделя, че занаята му не е наследствен. „Дето има една приказва „сам дойдох". Сам пожелах да се занимавам с някакъв занаят. Много често ме питат дали някой от рода ми го е работил.”

Христо идва да работи в Етъра на 25 г. и така вече 37 години. На прозореца на работилницата му се трупат рояци дечица, но на него не му пречат.

По думите му тези години са най-хубавите в живота си, защото се е докоснал до старите възрожденски майстори.

Любопитни детски погледи не липсват и в занаятчийницата на иконописеца Пламен Маринов. Като млад спечелил от лотарията пътуване до Израел и така станал хаджия. Преди това обаче работел години наред в Швейцария - там правел копия на картини на известни импресионисти. Върнал се у нас заради хората и природата, въпреки че би могъл да печели по-добра и там.

Пламен рисува Богородицата с разцъфнал цвят по случай "Възкресение Христово" и разказва, че Великден не случайно е през пролетта, защото тогава природата сякаш възкръсва след зимата.

Там, където водата е най-бърза и има изобилие от дървен материал, е и един от най-младите занаятчии в Етъра - 36 годишния Иво Стоянов - трето поколение дървостругар.

„Дядо ми Донко Милчев е един от първите майстори в Етъра и така от малък покрай него бях в работилницата. Може да се каже, че от гледане съм се научил. Всъщност бях много малък тогава, за да мога да работя, но мога да кажа твърдо, че от него съм наследил това нещо. Представяш си нещо в главата и като успееш да го произведеш и да го видиш готово ти доставя удоволствие”, коментира Стоянов.

Тримата занаятчии творят с ръце и сърце. Неуморни от сутрин до вечер с една едничка цел - да пазят професиите от едно време незабравени. И са категорични, че „народ, който не уважава традициите си, не уважава себе си".