Развръзка след репортажи на bTV и след сигнал на омбудсмана. Хората с увреждания няма да губят правото си на пенсия и социални помощи, ако решението на ТЕЛК се забави не по тяхна вина, решиха окончателно депутатите.

От юли миналата година Бонка Сивинова е без пенсия. Последният й ТЕЛК е от декември, но още чака парите. Казва, че й помагат близките, но има хора, които са самотни и няма на кого да разчитат. Оставала е без пенсия и за цяла година.

Здравните инспекции вече ще уведомяват поне 4 месеца по-рано, че даден ТЕЛК изтича.

Документи за нов ще се подават 3 месеца преди крайния му срок. Комисията ще се произнася също в срок от 3 месеца, а при забавяне действащият ТЕЛК ще бъде удължаван.

„Ако има промяна в ТЕЛК решението, човекът няма да връща пари за периода, в който ги е получавал преди преосвидетелстването, обясни омбудсманът Диана Ковачева.

Промените ще обхванат и заварените случаи. Ако пациентът е между два ТЕЛК-а, ще получи с първата си пенсия накуп това, което му се дължи до промените. След влизането им в сила - плащанията ще са всеки месец до новото решение. От здравното министерство подготвят промени, така че комисиите да се вместват в новите срокове. 

Чака се и промяната във формулата за изчисление на ТЕЛК. Сегашната е намалила значително процента нетрудоспособност на Бонка.

„След това получих инсулт, след това и животоспасяваща операция имах. Мисля, че не съм се подобрила“, категорична е жената.

От министерството уточниха, че кабинетът ще разгледа новата формула бързо. Заради липсата на срок кога точно ще стане това, хората с увреждания излизат на протест на 1 февруари.