Хора с увреждания излязоха отново на протест с искане  замислените промени в системата, да се случат час по-скоро. Според данни на пациентски организации 35% от хората, явили се за преосвидетелстване, са получили по-нисък процент ТЕЛК заради промяната на формулата през 2018 г.

С диабет и редица усложнения от него - Тони Димитров е със 74% намалена работоспособност. От този месец е без пенсия. Причината - явява се пред ТЕЛК на уречената дата, но го връщат, защото не носил всички нужни изследвания.

„Някои господа в тая сграда ядяха био боровинки, кюфтета по 40 стотинки и взимат 10 000 лева заплата. ТЕЛК пенсионерът му се налага да живее с 400 лева“, казва той.

От днес е в гладна стачка.

„Ако аз гладувам, то е видно от камерите, но хиляди са без лекарства, без средства. Нямам коментар. Ние сме каторжници - затворени то домовете си, но всеки чака помощ. Нужно ли е 21. век да чакаме помощ за един хляб и едно мляко“, добавя той.

Бонка Сивинова е в подобна ситуация, но е без пенсия от юли.

„Аз вкъщи съм с 96-годишна жена с деменция и в момента някак преживяваме с нейните средства“, казва тя.

Предложените промени включват по-високи проценти намалена работоспособност и пожизнен ТЕЛК за редица заболявания. И още - освен основното да се имат предвид и придружаващите болести. Общественото обсъждане на промените приключи през декември.

„След обнародването на сайта има постъпил и много предложения. Те се обработват. Трябват и експертни становища. Хипотетично в края на този или в началото на другия месец ще бъдат предложени“, заявява заместник-министърът на здравеопазването Тома Томов.

Хората с увреждания настояват бързо да се приемат и промените в закона, които да решат казуса със спирането н асоциалните помощи, когато луфтът между две ТЕЛК решения не е по тяхна вина.