Случай на издадени фалшиви отрицателни PCR тестове за коронавирус с цел преминаване на границата между България и Румъния е разкрит от органите за граничен контрол на ГКПП „Дунав мост“ в Русе, съобщават от Гранична полиция.

Първият случай е от петък, а този понеделник са установени още трима души, опитали да влязат в Румъния с подправени изследвания.

Преди три дни трима души от Разград се явили на граничния пункт, за да влязат в Румъния, но били върнати. Причината е, че румънските власти изискват резултат от отрицателен PCR тест за влизане в страната, но те не могли да представят такъв.

Час по-късно тримата отново се явили на ГКПП "Дунав мост". Представили документи за отрицателен PCR тест, но граничните полицаи се усъмнили, че нещо не е наред и се обадили на лекарката от лабораторията в Русе, чийто подпис бил положен под изследванията. Тя заявила, че такива документи не е подписвала и не може да издаде.

"Подписът е на лекар от лабораторията, който няма нищо общо с PCR изследванията. Вероятно от стари изследвания са взели нейното име. Фалшификатът е абсолютен. Нито имена, нито регистрации отговарят на истината. Извършено е много нескопосано. Печатът също е фалшив. Случаят е много неприятен", коментира управителят на лабораторията д-р Розина Мирчева пред БТА.

Мирчева отбелязва, че за извършването на PCR изследване са необходими около 5 часа.

Граничните полицаи извършили разследване и открили 34-годишен мъж, за когото се предполага, че е изготвил фалшивите документи. Извършено е претърсване в офиса му, като са иззети компютърна конфигурация и принтер. По информация на Гранична полиция тримата платили на 34-годишния мъж по 60 лева за документа.

От Районната прокуратура обясниха, че има задържан и че от жилището му е иззета компютърна техника.

От Граничната полиция съобщиха и за втори случай, станал този понеделник отново на "Дунав мост", при който трима българи са опитали да влязат в Румъния с фалшиви тестове.

Разследва се дали има връзка между двата случая.

  • 239 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 262 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Новите случаи на коронавирус у нас са 275
  • 457 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 126 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 153 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 313 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 332 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 359 нови случая на COVID-19 у нас
  • Трайно намаление на пациентите с COVID-19 в болниците

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!