Случай на издадени фалшиви отрицателни PCR тестове за коронавирус с цел преминаване на границата между България и Румъния е разкрит от органите за граничен контрол на ГКПП „Дунав мост“ в Русе, съобщават от Гранична полиция.

Първият случай е от петък, а този понеделник са установени още трима души, опитали да влязат в Румъния с подправени изследвания.

Преди три дни трима души от Разград се явили на граничния пункт, за да влязат в Румъния, но били върнати. Причината е, че румънските власти изискват резултат от отрицателен PCR тест за влизане в страната, но те не могли да представят такъв.

Час по-късно тримата отново се явили на ГКПП "Дунав мост". Представили документи за отрицателен PCR тест, но граничните полицаи се усъмнили, че нещо не е наред и се обадили на лекарката от лабораторията в Русе, чийто подпис бил положен под изследванията. Тя заявила, че такива документи не е подписвала и не може да издаде.

"Подписът е на лекар от лабораторията, който няма нищо общо с PCR изследванията. Вероятно от стари изследвания са взели нейното име. Фалшификатът е абсолютен. Нито имена, нито регистрации отговарят на истината. Извършено е много нескопосано. Печатът също е фалшив. Случаят е много неприятен", коментира управителят на лабораторията д-р Розина Мирчева пред БТА.

Мирчева отбелязва, че за извършването на PCR изследване са необходими около 5 часа.

Граничните полицаи извършили разследване и открили 34-годишен мъж, за когото се предполага, че е изготвил фалшивите документи. Извършено е претърсване в офиса му, като са иззети компютърна конфигурация и принтер. По информация на Гранична полиция тримата платили на 34-годишния мъж по 60 лева за документа.

От Районната прокуратура обясниха, че има задържан и че от жилището му е иззета компютърна техника.

От Граничната полиция съобщиха и за втори случай, станал този понеделник отново на "Дунав мост", при който трима българи са опитали да влязат в Румъния с фалшиви тестове.

Разследва се дали има връзка между двата случая.

  • 314 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 472 са новите случаи на коронавирус
  • Новите случаи на коронавирус у нас са 532, двама са починали
  • Продължава да се повишава броят на заболелите от COVID-19 у нас
  • 549 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 123 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 12% положителни проби за коронавирус у нас
  • Ще се превърне ли COVID-19 в лек респираторен вирус?
  • МЗ препоръчва втори бустер от ваксините срещу COVID-19
  • 320 са новите случаи на COVID-19 у нас

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!