Нова серия дипломатическо напрежение между София и Москва.

Външно министерство привика посланика на Русия след като главният прокурор Иван Гешев информира Екатерина Захариева за двама руски шпиони у нас.

Днес прокуратурата образува две досъдебни производства срещу двама дипломати на руското посолство в София. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според държавното обвинение първият секретар в консулския отдел в мисията на Русия, е търсил информация за механизмите на изборите у нас, а търговски служител е предавал в руското разузнаване, информация за енергийната сигурност на България. 

Вторият разследван е търговски служител.

В периода от 2018 година до настоящия момент руски гражданин е събирал разузнавателна информация , включително такава представляваща държавна и служебна тайна от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в последствие е изпраща в руската разузнавателна служба в Москва, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Снимка: btvnovinite.bg

В момента разследванията срещу двамата мъже са спрени заради дипломатическия им имунитет. Министърът на външните работи Екатерина Захариева беше лаконична.

„Разбира се ще предприемем действията, които сме длъжни да предприемем, а именно обявяване за персона нон грата на двамата дипломати“, посочи външният ни министър.

На запитването на bTV, говорителката на Руското външно министерство Мария Захарова отговори с цитат от руския посланик у нас:

„Посолството на Руската федерация в България не е получавало по официалните канали информация за двамата руски дипломати, които прокуратурата обвинява в шпионаж“.

Малко по-късно посланикът на Русия беше приет на среща от висш дипломат в министерство на външните работи. И на двамата дипломати са връчени ноти да напуснат страната.

Не закъсня и реакцията на Русия. 

„Руската страна си запазва право за ответни действия. Заедно с това смятаме решението на българските власти да разпространят тази информация в публичното пространство преди да бъде официално уведомено Посолството за неотговарящо на традиционно конструктивния дух на отношенията между държавите ни”, се казва в съобщение във Фейсбук на руското дипломатическо представителство .

Снимка: btvnovinite.bg

Руските дипломати имат срок до 48 часа да са извън пределите на страната ни.

В свое изявление американското посолство у нас обяви, че приветства предприетите действия на българското правителство: "за защита на независимостта и суверенитета на страната срещу злонамерено влияние, включително съобщението от 24 януари за експулсирането на двама служители в руското посолство за шпионаж и това от 23 януари за повдигнати обвинения за опит за предумишлено убийство срещу трима руски граждани."