48 часа да напуснат България имат двамата руски дипломати, за които прокуратурата днес обяви, че има данни, че са извършвали шпионска дейност на територията на страната.

Днес следобед руският посланик Анатолий Макаров е получил две протестни ноти от висш дипломат във Външно министерство. Дипломатът беше призован в МВнР, тъй като е представителят на Москва с най-висок ранг у нас.

На страницата си във Фейсбук руското дипломатическо представителство също съобщава, че на посланика му е връчена съответната нота. Русия си запазва правото да предприеме ответни мерки, се посочва в съобщението. 

„Руската страна си запазва право за ответни действия. Заедно с това смятаме решението на българските власти да разпространят тази информация в публичното пространство преди да бъде официално уведомено Посолството за неотговарящо на традиционно конструктивния дух на отношенията между държавите ни”, се казва в съобщението.

По-рано днес външният министър Екатерина Захариева обяви, че ще привика посланика на Русия у нас Анатолий Макаров за среща във връзка със случая.

Става дума за първия секретар в консулския отдел и за служител в търговското представителство, и двамата – с дипломатически имунитет. Според прокуратурата двамата са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация.

Снимка: bTV

Твърди се, че тази дейност е започнала през 2017 г. в случая с единия дипломат и 2018 г. – в случая на втория.

Пореден шпионски сюжет

Напрежението между София и Москва на разузнавателна тема е от месеци. На 9 септември м.г. стана ясно, че активисти на Национално движение "Русофили" са били разпитвани във връзка с разследване на шпионаж в полза на чужда държава. Председателят на организацията Николай Малинов се сдоби и с обвинение.

Коментарът и на русофилите, и на Москва беше, че става дума за провокация.

През октомври прокуратурата оповести, че служител на руското посолство е разследван заради опити да придобие поверителна информация, засягаща националната сигурност на България. Дипломатът напусна страната ни.

На 5 декември като реципрочна мярка Москва изгони български дипломат.