Ново дипломатическо напрежение между София и Москва. Посланикът ни е извикан днес в руското външно министерство и му е връчена протестна нота.

Българското Министерство на външните работи съобщи, че дипломат от мисията ни в руската столица е обявен за персона нон грата. bTV научи, че става дума за един от първите секретари.

Мярката е реципрочна, след като в края на октомври българските власти обвиниха в шпионаж руски гражданин с дипломатически имунитет и обявиха, че присъствието му на наша територия е неприемливо.

Един от тримата първи секретари в мисията ни в Москва ще си тръгне до 24 часа. Говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова каза за bTV, че изгонването на българския дипломат е реципрочна мярка.

Действията идват, след като София изгони руснак, обвинен, че е шпионирал, но се е ползвал с дипломатически имунитет като първи секретар на мисията. Той е засечен от нашите власти, след като в продължение на почти цяла година опитвал да вербува високопоставен представител на българските служби и да му предлага пари срещу тайните на НАТО и ЕС.

„Това е акт на реципрочност, в известен смисъл на отмъщение, за това, че България изгони руски дипломат, който е извършвал дейности несъвместими с международното право и добрата дипломатическа практика. Актът на българското правителство показва, че сме готови да защитим и нашата сигурност, суверените и нашата национална гордост”, коментира Йордан Божилов, експерт по национална сигурност.

„Безусловно това не може да бъде наречено дружеско действие нито от едната, нито от другата страна. Може да се предположи, че е възможно влошаване на отношенията на фона на големите бизнес проекти, свързани с нефтените и газови потоци, в които и без това съществуват достатъчно разногласия”, каза от своя страна Фьодор Гладких, анализатор и журналист.

Руският дипломат беше изгонен, след като главният прокурор, заместникът му и шефовете на българските служби се върнаха от посещението в САЩ.

Снимка: btvnovinite.bg

„Изгонен звучи малко грубо. Какви теми съм обсъждал в САЩ не смятам да споделям към този момент, защото това са тясно професионални разговори”, коментира Иван Гешев.

По неофициална информация зад океана е обсъждан и случаят с Николай Малинов, обвиненият в шпионаж председател на движение „Русофили”.

Напоследък анализатори забелязват засилена активност на руските служби. В България засеченият опит за вербовка тази есен е бил изключително агресивен. Атакуван е един от шефовете на спецслужбите у нас.