Изгонването на българския дипломат е ответна стъпка и външното министерство на Русия я е предприело в момента, в който е била подготвена.

Това каза за bTV говорителят на ведомството Мария Захарова в отговор на въпрос защо Москва предприема мярката сега – повече от месец, след като София обяви за персона нон грата служител на руското посолство у нас.

Тази сутрин стана ясно, че на посланика ни в Русия – Атанас Кръстин, му е била връчена протестна нота и дипломат от мисията ни в Москва трябва да напусне страната в рамките на 24 часа.

Още през октомври зам.-министърът на външните работи на Русия – Александър Грушко, уведоми, че ще бъдат разгледани реципрочни мерки. До днешния ден, обаче, поне публично развитие нямаше.

Адекватен отговор – така определи реакцията на руските власти Александър Михайлов, член на руския Съвет по външна и отбранителна политика.

„Това е международна практика и не виждам нищо странно. Смятам, че трябва да се обърне внимание от следния ъгъл: Какви основания имаха българите да върнат в Русия нашия дипломат? Повече от убеден съм, че никакви”, коментира Михайлов за bTV.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!