Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от двама чуждестранни граждани, ползващи се с дипломатически имунитет. Това съобщиха от прокуратурата.

След сигнали от ДАНС в Специализираната прокуратура са образувани две досъдебни производства за престъпление срещу Република България – за това, че две лица, чуждестранни граждани, са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация. Това е престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК.

По едното досъдебно производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран е у нас като първи секретар в консулския отдел на Посолството на Руската федерация в София.

По другото досъдебно производство е установено, че в периода от октомври 2018 г. до настоящия момент руски гражданин е събирал разузнавателна информация, включително такава представляваща държавна и служебна тайна от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в последствие е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва.

За реализирането на незаконната си дейност руският представител е осъществявал контакти с български граждани, които са имали достъп до информация от тази сфера. Допълнителна проверка е установила, че руският гражданин се ползва с дипломатически имунитет, тъй като е служител на Търговското представителство на Руската федерация в София.

Наказателните производства срещу тях са спрени, защото се ползват дипломатически имунитет, уточняват от обвинението.

Пореден шпионски сюжет

Напрежението между София и Москва на разузнавателна тема е от месеци. На 9 септември м.г. стана ясно, че активисти на Национално движение "Русофили" са били разпитвани във връзка с разследване на шпионаж в полза на чужда държава. Председателят на организацията Николай Малинов се сдоби и с обвинение.

Коментарът и на русофилите, и на Москва беше, че става дума за провокация.

През октомври прокуратурата оповести, че служител на руското посолство е разследван заради опити да придобие поверителна информация, засягаща националната сигурност на България. Дипломатът напусна страната ни.

На 5 декември като реципрочна мярка Москва изгони български дипломат.