Разследваният за шпионаж руски дипломат, за който Спецпрокуратурата съобщи вчера, още е в България. Това стана ясно от съобщение на Министерството на външните работи (МВнР).

„След като от руското посолство ни уведомиха в понеделник вечерта, че въпросният дипломат не е напуснал територията на страната, руският посланик бе поканен днес на среща в 10 ч в МВнР. Връчена му бе нота, с която се поставя срок от 24 часа руският дипломат да напусне България”, уточняват от министерството.

След като стана ясно, че Специализираната прокуратура е започнала досъдебно производство за престъпление срещу републиката срещу първия секретар на руското посолство в София, от Външно посочиха вчера, че заради случая е бил привикан на среща руския посланик.

„Срещата премина в конструктивна атмосфера. От българска страна бе отправено искане руските институции да отзоват своя служител до края на деня днес (понеделник). По информация на МВнР въпросното лице вече е напуснало територията на Република България”, съобщи вчера МВнР.

От прокуратурата съобщиха вчера, че разследват руския гражданин за шпионаж. Той е провеждал конспиративни срещи от миналата есен, включително със служител с достъп до класифицирана информация на България, Европейския съюз и НАТО, но се ползва с дипломатически имунинет и не могат да му бъдат повдигнати обвинения.