Разкрития на bTV за възможно източване на здравната каса - по документи две деца са лекувани в пловдивска болница 12 пъти за една година. Майка им обаче твърди, че те са здрави и изобщо не са постъпвали в лечебното заведение. Ето какво показа разследването на Мария Ванкова.

В края на юни дъщерята на Невена Дънешка иска да отиде на училищна екскурзия. Необходима е медицинска бележка, че е здрава. Оказва се обаче, че детето, според системата, в този момент се лекува в пловдивската болница „Сентрал онко хоспитал“.

Майката звъни в болницата. „Казаха ми, че ще бъде изписана в събота и въпросът ми беше как е приета, като тя си е вкъщи здрава, и с на кого документите“, обяснява Невена.

Майката проверява електронното здравно досие на дъщеря си и с изненада открива, че от 2022 г. досега детето е лекувано 8 пъти - 7 от бронхопневмония и един път с алергия.

„Това е един вид злоупотреба, да се вземат пари от здравната каса и да се източва държавата по този начин“, смята Невена.

Поискахме справка от училището на детето дали в периодите, за които се води, че е била в болница, е посещавала занятията. „От тези осем периоди - нито едно отсъствие, защото детето реално е било на училище, няма как да е било в болница“, коментира Биляна Хаджиева, директор на училище ОУ „Христо Смирненски“ в град Стамболийски.

Майката проверява и досието на сина си - и той се оказва лекуван 4 пъти в същата болница за същия период със същите диагнози, отново без родителя да подозира. Отново звъним за справка, този път в детската градина на момчето. „И в четирите посочени периода детето е посещавало детската градина“, казва учителят Елена Граматикова от ДГ „Звънче“ в Стамболийски.

Невена предполага, че болницата разполага с личните данни на семейството ѝ, тъй като преди години наистина са лекувани там. „Излиза, че детето е чекирано с личната карта на майката. И аз попитах как така вие чекирате нещо, което го нямате, а и аз имам подмяна на личните документи през 2021 година“, казва тя.

Адвокатът на семейството казва, че за да се стигне до тук, някой е съставил документи с невярно съдържание и е подписал родителя. „Остава въпросът кой е полагал подпис върху тези документи, отделно от това - след като те не са лежали в болница, фактите, които са изложени в медицинската документация не съответстват на действителността“, коментира Мария Шаркова.

Майката подава жалба в Здравната каса, а оттам започват проверка.

Към момента не може да се даде конкретен отговор на част от поставените от Вас въпроси, доколкото стартираната проверка не е приключила и все още се събират доказателства, необходими за изясняването на случая“, отговарят от там.

От отговора на Касата става ясно, че за 12-те хоспитализации на децата са платили около 15 хиляди лева на болницата.

Лечебното заведение отказва коментар преди да е приключила проверката.

Ако се докаже, че болницата е взела пари за лечение, което не е извършила, здравната каса ще прекрати договора с нея, но само за конкретната дейност. Касата разполага с два месеца, за да излезе с резултатите от проверката. Очакванията са да има заключения в началото на август.

Междувременно семейството ще сезира още и прокуратурата, и Комисията за защита на личните данни.