Властите разследват умишлен палеж на „Царските конюшни”, но въпреки това съществуват версии за техническа неизправност и небрежност, които може да са довели до огъня в центъра на София, предаде репортер на bTV.

Днес е образувано досъдебно производство за пожара в конюшните, каза Емилия Русинова, шеф на Софийска градска прокуратура, което е за палеж.

До момента е направен един оглед на мястото, като в момента се извършва втори.

„Не изключваме нито една версия”, каза Ивайло Иванов от СДВР.

Пожарът е възникнал около 3 ч. през нощта в неделя. По първоначални данни е тръгнал отгоре надолу, като засега не са открити електрически инсталации, от които да се е възпламенил покривът. „Там е имало влизане с взлом, но не е от бездомник”, каза Иванов.

„Това е много стара сграда, много стар вид строителство – т.нар. каратаван. Покривът е дървен, а вторият етаж е бил необитаем”, поясни още Иванов. По думите му там има много стаи, които са използвани като складови помещения с много струпани в тях мебели.

„До момента сме открили седем собственика на „Царските конюшни”, каза министърът на културата Боил Банов по време на пресконференция.

„Сега ще демонстрираме силата на закона. Това го говоря, за да спрат по този инфантилен начин да рушат културното наследство на тази държава. Въпреки това продължават всякакви опити”, коментира още Банов. Той добави, че няма как на всяка сграда да се сложи кордон от полицаи.

„Наистина съм бесен. Наистина сега ще демонстрираме налагане на статут на нещо, което е изгоряло”, посочи още Банов. По думите му е изгоряла само покривната конструкция на сградата, която ще бъде напълно възстановена.

Сградата на „Царските конюшни” горя в събота срещу неделя през нощта. Унищожени са около 200 кв./м. покрив.