„Царските конюшни” ще получат предварителен статут на културна ценност от национално значение след пожара през уикенда. Това каза министърът на културата Боил Банов в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Моето притеснение е, че той ще бъде съборен в съда поради многото дела, които водят собствениците помежду си, и неуточнената собственост”, призна той. „Това го правя не защото съм убеден, а за да отговоря на един популизъм в общественото мнение, което не ми е присъщо”, подчерта Банов.

„Ще се докаже дали е умишлен палеж, или е случайност. В известна степен към момента това няма значение. Има значение, че тази сграда се охранява по реда на Закона за културното наследство и към момента”, каза още министърът.

Той допълни, че е безсмислено собственици на такива сгради да се опитват да палят и рушат, защото законът е такъв, че те са длъжни наново да възстановят всичко по начина, по който е изглеждало.

По-голямата част от сградите, които горяха, са на МВР, отбеляза още Банов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тази сграда, дали вчера беше от национално значение, или утре ще бъде обявена, се съхранява по един и същи начин и сега”, увери  културният министър.

В момента той не вижда основания да подава оставка, която му беше поискана от „Спаси София”.

„Не мога да подам оставка, защото някой пали някъде, където обаче съм осигурил необходимата охрана на обекта от гледна точка на Закона за културното наследство”, категоричен беше той. 

Снимка: Ладислав Цветков

„Аз работя да пазя и да връщам статути и го правя много съвестно, непрекъснато и с много добро познаваме на закона”, коментира още министърът.

По думите му самото обявяване на процедура за статут вкарва сградата в режим на специална охрана. „Няма хипотеза да се случи нещо друго с този паметник, освен да се възстанови във вида, в който е”, подчерта министърът.

„Тази сграда, както и други знакови сгради в центъра на София, са под възбрана и под наша защита по Закона за културното наследство. Злонамерените действия не променят възбраната и защитата”, каза още той.

Снимка: btvnovinite.bg

Екип на bTV провери колко силна е охраната на сградата. Спира ни единствено ограничителна лента.

Много лесно запалителна течност например може да бъде хвърлена през някои от счупените прозорци.

Снимка: btvnovinite.bg

А в двора на „конюшните” преди пожара са се помещавали паркинг, фитнес и различни магазини, така че достъпът не е бил ограничен. На ул. „Врабча” пък решетките на един от прозорците са изрязани, така че спокойно може да влезе човек.

По-рано зам.-кметът на София Тодор Чобанов изтъкна, че сградата е знакова старина за София и трябва да бъде съхранена на всяка цена. По думите му общината е положила сериозни усилия за нейното опазване. „Още през 2015 г. е приет подробен устройствен план за целия комплекс, който предвижда пълното му съхраняване в оригинален вид и разрешава единствено консервационни и реставрационни работи за отделните му части. В този смисъл сме гарантирали сме неговото оцеляване”, посочи Чобанов.

„През 2017 г. сме отказали на едно доста амбициозно инвестиционно намерение за многоетажно застрояване, тоест отново сме защитили обекта. А последната зима изпратихме на Министерството на културата подробно искане за това комплексът най-накрая да получи статут на културна ценност от национално значение”, допълни зам.-кметът. Той призова без отлагане „Царските конюшни” да получат такъв статут.

„Искаме оставката на министъра на културата, тъй като това е поредният казус със сграда или паметник на архитектурата, или кандидат за такъв, която бива унищожавана”, каза пред bTV Борис Бонев от „Спаси София”.

„Министърът на културата оперативно и организационно очевидно не се справя, щом през два месеца ние се събираме, за да си говорим за поредната сграда, която е унищожена”, допълни той.

„Не изключвам отговорността и на Столичната община. Наистина ли някой вярва, че кметът Фандъкова толкова години няма лостове и инструменти, за да повлияе на този процес и тази сграда да стане например паметник на архитектурата”, каза Бонев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!